Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Kan hyresvärden förfoga över sakerna i hyresgästens förråd

    Hej! Jag har ett första hands kontrakt på en hyresrätt med tillhörande separat förråd. Förråden har nyligen genomgått en fasad renovering, som vi blev informerade om, där även nya låskistor installerades. Informationen om låsen kom efter att renoveringen var genomförd och dom gamla nycklarna ska, enligt den, fortfarande passa. Vår nyckel passar inte och vi kan inte rubba låset och kommer till insikt att fel lås har hamnat på fel dörrar. Någon annan i vårat område har alltså tillgång med sin nyckel till vårat förråd och vi till nån annan. Jag känner mig väldigt otrygg med detta och vill veta vad mina rättigheter är i detta läge, och vad min hyresvärd är skyldig till.

    Rådgivarens svar

    2019-03-01

    Hej, stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med dina frågor. 

    En hyresvärd eller en annan hyresgäst har inte rätt att flytta, ta ut eller slänga saker från ert förråd. Det gäller oavsett om personen i fråga har nyckel till förrådet och er nyckel inte passar. 

    Den som förfogar över sakerna kan göra sig skyldig till olovligt förfogande eller egenmäktigt förfarande vilket är brott enligt brottsbalken. Olovligt förfogande kan man dömas till enligt brottsbalken 10 kap. 4§ om man innehar (utan lov) annans egendom. Det kan t.ex vara om hyresvärden eller den som har nyckeln till förrådet säljer egendomen i förrådet.

    Egenmäktigt förfarande kan man dömas till enligt brottsbalken 8 kap. 8§ om man olovligen tar eller använder något som tillhör någon annan utan att ha för avsikt att behålla det eller sälja det vidare. I princip om någon skulle ”låna” något från ert förråd. 

    Enligt hyreslagen har hyresvärden rätt att förfoga över saker som en hyresgäst lämnat kvar efter flytt, men det gäller som sagt endast om ni hade flyttat ut. 

    Slutsats: Hyresvärden eller annan hyresgäst med nyckel till ert förråd har inte rätt att förfoga över era saker. Denna rätt tillfaller er. 

    Mitt råd till er är att vända er till hyresvärden och be denne åtgärda felet snarast. Får ni inte gehör kan ni vända er till hyresnämnden. 

    Hoppas ni har fått svar på er fråga, har i ytterligare frågor är det bara återkomma. 

    Vänligen, 

    Elna 

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden