Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kan hyresvärd förbjuda hyresgästs särbo att besöka?

Min särbo blev misshandlad av min nyinflyttade granne på vår innergård. Grannen är polisanmäld, men har såklart gjort en påhittad motanmälan om att han också blev misshandlad. Min särbo hamnade på akuten.

Nu till saken. Min hyresvärd går helt på nya grannens historia, trots att en annan granne är vittne till allt och är på vår linje, det vill säga sanningen. Jag har bott här i 5 år och min särbo har varit med hela tiden och är som en i huset och omtyckt av grannarna.

Nu säger min hyresvärd att min särbo inte får sätta sin fot i fastigheten... Han får alltså inte komma hem till mig? Men grannen som misshandlade får vara kvar sålänge han inte får en dom mot sig... Får han göra så? Än sålänge är det bara polisanmälningar och ord mot ord...

Tacksam för snabbt svar då vi andra i huset vill ha min särbo här, men inte nya grannen...

Rådgivarens svar

2020-09-26

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen! Nedan redogör jag för vad som gäller.

Förbud mot besök?

Regler om hyresrätter återfinns i jordabalken (JB). Inledningsvis kan klargöras att lagen inte innehåller regler som ger hyresvärden rätt att förbjuda besök från t.ex. särbo. Nyttjanderätten man har som hyresgäst ger stort utrymme för att bestämma vilka som ska vistas i ens lägenhet. När hyresgäst använder lägenhet ska hyresgästen se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som i sådan grad kan vara skadliga för hälsan eller annars försämra deras bostadsmiljö att de inte skäligen bör tålas (JB 12 kap. 25 §). Som hyresgäst har man skyldighet att inte utsätta sin omgivning för störningar. Våld och aggressivt beteende kan utgöra störningar enligt lagens mening, men utifrån vad du uppgett framstår inte du och din särbo som ursprunget till våldet. Dessutom ligger bevisbördan på hyresvärden och inte hyresgästen. Det är alltså hyresvärden som måste bevisa att du utsätter omgivningen för störningar. Bestämmelsen medger dock inte någon rätt för hyresvärden att förbjuda besök.

Sammanfattning

Sammanfattningsvis kan våld utgöra en sådan störning som inte är tillåten enligt lag. Utifrån vad du beskrivit framstår det dock inte som att du är orsaken till störningarna. Dessutom åligger det din hyresvärd att bevisa att du utsätter omgivningen för störningar. Vidare innebär inte lagrummet att hyresvärden kan förbjuda din särbo från att besöka dig i din lägenhet.

Hoppas du fått svar på din fråga! Har du fler funderingar är du välkommen att ställa oss en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden