Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kan grannens servitut hindra ägaren från att nyttja sin mark?

Hej
Jag och grannen köpte var sin tomt som ligger sida vid sida. Med tomten följde en gemnasam väg och som skulle gå på vår sida av tomten och sedan till varje garage. Det var en tid på 4 år att genomföra gemnasama vägen och en servitut för grannens VA ledningen. Men efter det sa grannen nej till gemnasama vägen. Så vi var tvungna att dra ny väg. Då grannen har sin servitut på vår tomt. När vi håll på att gräva för uppfart till garaget så upptäcker vi att deras servitut ligger för grund och i vägen så att vi inte dra uppfart till garaget. Innan de grävde sin servitut så vi hade ett bygglov. Nu har vi lagt allt ner för att lösa problemet men granen håller på att stämma oss. De säger att vi måste täcka deras servitut. I så fall vi kan inte ha något garage fast vi har ett bygglov. När jag frågade de att de skulle ha anpassat sin servitut efter bygglovet så säger de att de skulle få bakfall. Om de hade inte mot satt sig den gemensamma vägen då skulle inte vara något problem för att deras servitut då skulle ligga bakom garaget och inte fanns något problem. Vad ska vi göra?

Rådgivarens svar

2018-10-16

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Jag ber om ursäkt för det sena svaret. Jag är osäker på om jag uppfattat frågan korrekt, men som jag tolkar frågan har er granne ett servitut på er tomt och att detta är ”i vägen” för att ni ska kunna göra en uppfart till ert garage som ni ska bygga.

 

Servitut

Servitut ger en annan än fastighetsägaren rätt att nyttja marken eller delar av den (jordabalken 14 kap 1 §). Det kan handla om rätt att nyttja annans brygga, väg osv. Såvida inget annat är skrivet har fastighetsägaren rätt att fortsatt nyttja marken också. Dvs om en granne har servitut för att nyttja en brygga så får som huvudregel även fastighetsägaren nyttja bryggan.

Sammanfattningsvis så har de rätt att nyttja det som servitutet avser, men det har ni också.

 

Jag hoppas detta klargjorde situationen något. Hör gärna av er igen om ni har fler frågor eller funderingar.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden