Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kan företag gräva ner kablar på min tomt?

Jag bor i en villa i en liten by.
Eon har varit och grävt ner sina elkablar ca 2-3 meter in på min tomt och även satt ett kopplingsskåp där.
Jag har varit i kontakt med Eon om detta och de vill ja ska skriva på ett avtal om intrångsersättning för detta nu i efterhand.
De tycker att ja är ”barnslig” som inte bara kan skriva under.
Jag har aldrig blivit kontaktad av dem ang. detta innan utan en dag när ja kom hem från jobbet så hade de grävt i trädgården å lagt ner detta.
Hur kan ja gå tillväga för att bli kvitt deras kablar och skåp, då detta förstör för min planering i trädgården med L-stödmur just där detta är?
Kan ja bara ”ovetande” gräva av deras kablar då de ej ska ligga där?

Rådgivarens svar

2019-05-31

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

 

Vilken grund till grävandet?

Först och främst kan konstateras att man som utgångspunkt inte får gräva på andras fastigheter hursomhelst.  Det som bör kollas upp i detta fall är om det föreligger något servitut eller annat avtal som gör att Eon har rätt att gräva i din trädgård. Du bör alltså först och främst ta reda på varför de grävt och vad de anser sig ha för rätt att göra så.

 

Eventuella brott

Om de inte har något avtal eller någon annan rätt att luta sig mot kan intrånget innebära att de måste ersätta dig för den skada som uppstått (skadeståndslagen 2 kap 1 §). Om det är gjort i tjänsten kan arbetsgivaren bli ansvarig (skadeståndslagen 3 kap 1 §). Om kablarna olovligen ligger där ska de alltså tas bort, i annat fall finns det möjlighet för dig att ta bort dem och begära att de betalar kostnaden för borttagningen. Saknas grund kan agerandet även vara brottsligt. Om man olovligen intränger där annan har sin bostad (oavsett om det är rum, hus eller gård) kan det vara fråga om hemfridsbrott (brottsbalken 4 kap 6 §). Den som förstör eller skadar egendom kan dessutom dömas för skadegörelse (brottsbalken 12 kap 1 §). Det senare innebär att om du skulle gräva av deras kablar kan du själv bli anklagad för brottet skadegörelse då du vet om att de ligger där, även om de inte ska ligga där så att säga.

 

Sammanfattning

Ta som sagt först reda på varför de anser sig ha rätt att gräva där, vad är det för kablar de grävt ner och varför? Detta är avgörande för frågan om du kan tvinga dem ta bort kablarna, om du kan kräva ersättning och för frågan ifall något brott begåtts. Om du önskar ha vidare hjälp i detta ärende är du varmt välkommen att ta kontakt med en av våra jurister på Familjens Jurist, se mer om våra tjänster HÄR.

 

Hoppas du fått svar på din fråga och hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden