Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kan föreningen tvångsansluta en till ett internet?

Hej, Jag bor i en bostadsrättsförening. För länge sedan kollektiv anslöts alla medlemmar till mobilt bredband och telefoni. Det innebär att vi som inte vill ha den leverantören ändå måste betala för det. Får en styrelse tvinga alla till att betala eller kan vi som inte vill vara med slippa? 

Rådgivarens svar

2019-08-14

Hej och tack för att ni vänder er till oss på Fråga Juristen med er fråga. Det framgår inte av frågan hur det gick till när ni anslöts till det mobila bredbandet och telefonin så nedan följer en allmän redogörelse. 

Beslut på föreningsstämma kan behövas

Beslut som innebär väsentliga förändringar av föreningens hus eller mark skall fattas på en föreningsstämma om inte något annat har bestämts i stadgarna (bostadsrättslagen 9 kap 15 §). Att bli tvångsansluten till en internetleverantör och stå för kostnaden räknas sannolikt som en sådan större förändring. På en föreningsstämma har vanligtvis ett hushåll en röst. Oftast räcker det med majoritet (mer än hälften av de som närvarar) men ibland krävs kvalificerad majoritet (mer än två tredjedelar av de som närvarar) för att fatta ett beslut. Om beslutet har fattats enligt reglerna så blir svaret att man kan bli tvingad att betala även om man inte vill nyttja det. 

Sammanfattning och handlingsplan

Sammanfattningsvis så är föreningar fria att bestämma väldigt mycket själva och det är medlemmarna som är med och påverkar. Om man vill påverka hur föreningen styrs kan man t ex gå med i styrelsen eller ta upp punkter på föreningsstämmorna. Om ni önskar vidare hjälp med hur ni ska bemöta er styrelse i dessa frågor rekommenderar jag att ni tar kontakt med en av våra jurister på Familjens Jurist, länk till detta finner ni HÄR.

 

Jag hoppas du känner att du har fått svar på din fråga. Om du har fler frågor eller funderingar är du välkommen att ställa en ny fråga.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden