Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Kan en bostadsrättsförening föra en process angående en obetald fordran?

Hej, Jag har ett anspråkskrav till byggherren och undrar om styrelsen i bostadsrättsföreningen ska driva det anspråket med hjälp utav extern jurist och då med föreningens medel, eller ska jag som privat person driva anspråket med hjälp utav jurist och finansiera det med mitt försäkringsbolag. Jag och styrelsen är ju lika mycket lekmän-det är ju mina grannar som sitter där.

Rådgivarens svar

2018-04-15

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! 

Rättegångsregler hittas i rättegångsbalken (RB) och regler om bostadsrättsföreningar finns i bostadsrättslagen (BFL) och i lagen om ekonomiska föreningar (EFL). 

Bostadsrättsföreningar 
En bostadsrättsförening är en så kallad ekonomisk förening, 1 kap. 1 § BFL. En ekonomisk förening blir en juridisk person när föreningen har registrerats hos Bolagsverket, 15 kap. EFL. En juridisk person kan inneha såväl rättigheter som skyldigheter, precis som en fysisk person. 

Juridiska personer 
En juridisk person kan ha rättigheter och skyldigheter, det innebär således att en juridisk person kan vara part i en rättegång, 11 kap. 2 § RB. Det krävs dock att en fysisk person agerar ställföreträdare åt den juridiska personen. 

Sammanfattning 
Som jag förstår det så är det bostadsrättsföreningen som har anlitat byggherren och därför bör det vara föreningen som väcker talan om anspråk mot byggherren. Som ovan förklarat så kan bostadsrättsföreningen vara part i en process så länge föreningen är registrerad som juridisk person. Det finns därmed ingen anledning att du eller dina grannar ska personligen driva processen. 

Jag hoppas att du fick svar på din fråga, om du undrar något mer så är du varmt välkommen att få vidare rådgivning från en av våra duktiga jurister. Kontakta oss här. Lycka till! 

Vänliga hälsningar, 

Alba

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden