Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Kan en bostadsrättsförening föra en process angående en obetald fordran?

    Hej, Jag har ett anspråkskrav till byggherren och undrar om styrelsen i bostadsrättsföreningen ska driva det anspråket med hjälp utav extern jurist och då med föreningens medel, eller ska jag som privat person driva anspråket med hjälp utav jurist och finansiera det med mitt försäkringsbolag. Jag och styrelsen är ju lika mycket lekmän-det är ju mina grannar som sitter där.

    Rådgivarens svar

    2018-04-15

    Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! 

    Rättegångsregler hittas i rättegångsbalken (RB) och regler om bostadsrättsföreningar finns i bostadsrättslagen (BFL) och i lagen om ekonomiska föreningar (EFL). 

    Bostadsrättsföreningar 
    En bostadsrättsförening är en så kallad ekonomisk förening, 1 kap. 1 § BFL. En ekonomisk förening blir en juridisk person när föreningen har registrerats hos Bolagsverket, 15 kap. EFL. En juridisk person kan inneha såväl rättigheter som skyldigheter, precis som en fysisk person. 

    Juridiska personer 
    En juridisk person kan ha rättigheter och skyldigheter, det innebär således att en juridisk person kan vara part i en rättegång, 11 kap. 2 § RB. Det krävs dock att en fysisk person agerar ställföreträdare åt den juridiska personen. 

    Sammanfattning 
    Som jag förstår det så är det bostadsrättsföreningen som har anlitat byggherren och därför bör det vara föreningen som väcker talan om anspråk mot byggherren. Som ovan förklarat så kan bostadsrättsföreningen vara part i en process så länge föreningen är registrerad som juridisk person. Det finns därmed ingen anledning att du eller dina grannar ska personligen driva processen. 

    Jag hoppas att du fick svar på din fråga, om du undrar något mer så är du varmt välkommen att få vidare rådgivning från en av våra duktiga jurister. Kontakta oss här. Lycka till! 

    Vänliga hälsningar, 

    Alba

     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden