Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Investeringar i samägd fastighet

Hej
Min fru och hennes två systrar äger en sommarstuga tillsammans, min fru och ena systern skall köpa ut den ena systern. När detta är gjort äger min fru och systern 50% var. På tomtren finns ett befintligt hus, min fru vill bygga ett hus till. Om en marknadsvärdering är gjord och tomten är värd 1,5 MSEK och befintlig hus är värt 0,5 MSEK. Det hus som min fru vill bygga till kommer kosta 1 MSEK. Om inte systern vill gå in med pengar hur gör man med ägandeskapet efter detta och vad rekommenderar hur man skall få till ett "rättvist" ägande efter detta?

Rådgivarens svar

2019-07-21

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Inledning
Jag tolkar utifrån det du skriver att ni vill ha råd i hur din fru ska gå tillväga för att bygga hus på marken som hon äger tillsammans med sin ena systern. Den tredje systern som du nämner kommer alltså inte ha en aktuell ställning i den här situationen.  

Att äga 50% var
Eftersom att syskonen kommer äga 50% var av fastigheten kommer således även vid en försäljning vara så att man erhåller 50% vardera av det sålda värdet, detta utan hänsyn till vem som tillfört fastigheten mer värde eller inte, i detta fall kan huset som din fru vill bygga faktiskt öka det totala värdet av fastigheten. 

Er situation 
För att det ska vara rättvist för din fru, vilket också är vad ni strävar efter, så finns det en möjlighet för syskonen att lösa detta genom ett skuldebrev. Skuldebrevet ska då vara ställt till din frus syster som då har en fordran mot sin syster på hälften av värdet på det hus hon ska bygga, summan kan förfalla till betalning den dagen man säljer fastigheten exempelvis, eller annat datum. Detta skulle jämna ut situationen ekonomiskt. 

Råd
Jag rekommenderar er att vända er till någon av våra jurister här på Familjens jurist som kan hjälpa er vidare i er situation och hjälpa er upprätta ett skuldebrev. 

Om systern motsätter sig att din fru bygger eller investerar i fastigheten på annat sätt är det bra om ni tar hjälp av en jurist som kan utreda situationen närmare. Enligt samäganderättslagen som är tillämpligt i syskonens fall ska alla ägare vara överens när åtgärder vidtas på fastigheten. 

Mvh

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden