Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Inneboende säger upp hyresavtal utan uppsägningstid

    Jag är inneboende. När jag träffade min hyresvärd sa jag att jag ville skriva kontrakt vilket hon vägrade göra. I stället kom vi överens om att hon skulle skriva ett sms som bekräftade att jag har betalat deposition som jag skulle återfå vid flytt. Min mamma och storebror var med när vi kom överens. Efter att ha bott i en vecka så märkte jag att hon ljuger hela tiden, jag skulle få en nyckel till rummet vilket jag inte fick. När hon fick veta att jag hade folkbokfört mig sa hon att jag inte fick pga att hon får bostadsbidrag (jag får min post väldigt sent), hon hyr även ett annat rum till olika människor vilket hon inte nämnde något om. Jag fick inte betala hyran till henne utan jag betalade till hennes dotter med Swish. Hon eller någon annan i huset har stulit några småsaker från mig och tagit av min mat. Jag har däremot skött mig väl.

     I alla fall så reste hon bort sista veckan av nov och kom tillbaka nu tredje veckan av jan. Jag som inte visste hur länge hon skulle vara borta eller om jag kunde nå henne på hennes nummer skickade ett sms till henne 11 jan att jag ska flytta den 1:a feb. Nu när hon kommit tillbaka säger hon att eftersom vi hade kommit överens om en månads uppsägningstid (hon ljuger) så vill hon att jag betalar hyran för månad feb vilket är hennes ord för jag vill behålla depositionen. Hon säger även att vi hade en överenskommelse och att hon har bevis att jag skickade sms:et den 11 jan. Så kan jag få tillbaka pengarna om jag inte har ett kontrakt?

    Rådgivarens svar

    2019-01-21

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

    Att bo som inneboende

    Regler för den som är inneboende finns framför allt i lagen om uthyrning av egen bostad, men också i 12 kap. jordabalken, eller "hyreslagen" som den också kallas. Till att börja med har du enligt den senare rätt att få ett skriftligt avtal:

    Hyresavtal skall upprättas skriftligen, om hyresvärden eller hyresgästen begär det.

    Även om avtalet inte har upprättats skriftligen har ni dock ändå ett avtal, då även muntliga avtal godtas när det gäller hyra. Om ni inte har bestämt något visst utflyttningsdatum så gäller hyresavtalet på obestämd tid. Det innebär att det måste sägas upp för att upphöra att gälla. Eftersom att du är inneboende tillämpas uppsägningstiden i lagen om uthyrning av egen bostad. Enligt denna lag har du maximalt en månad uppsägningstid. Ni kan alltså inte avtala om att du har längre uppsägningstid. Ni verkar inte heller ha avtalat om att du ska ha en kortare uppsägningstid. Du har därmed en månads uppsägningstid.

    Om du inte betalar din hyra så har din hyresvärd rätt att hålla inne depositionen. Själva poängen med en deposition är just att hyresvärden ska kunna försäkra sig om att få betalt för hyra, skador på den uthyrda lokalen eller dylikt.

    Jag hoppas att det var svar på din fråga. Om du har någon ytterligare fundering, så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

    Med vänlig hälsning,
    Helmer

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden