Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Ingår blomlådor i försäljning av bostadsrätt?

Hej! Vi har sålt vår lägenhet och är dags för överlämning om en månad. Vi har 2 st blomlådor på balkongen, ingår de i lägenheten eller kan vi ta med oss dem?

Rådgivarens svar

2019-04-01

Hej! Tack för att du ställer din fråga till oss på Fråga Juristen.

Vid försäljning av bostadsrätt gäller reglerna i köplagen. Det finns däremot inga regler för vilka tillbehör som ingår i en försäljning av en bostadsrätt. Därför är det framför allt överlåtelseavtalet mellan köparen och säljaren som ska reglera vilka tillbehör som ska ingå vid försäljningen. Utöver det förväntas generellt sett allt som är fast monterat ingå i köpet.

I ert fall gäller det två blomlådor. Om det inte står uttryckligen i överlåtelseavtalet av bostadsrätten att blomlådorna ska ingå i köpet, ska de i regel inte ingå. Blomlådor är dessutom enkla att förflytta och sällan fast monterade på balkongräcket.

Du bör i första hand prata med mäklaren och köparen angående situationen. Det finns förmodligen inga problem med att ta med blomlådorna i flytten, om inget särskilt står i överlåtelseavtalet. Du är även varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister här för vidare hjälp i ditt ärende.

Vänligen,
Josefine Johansson

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden