Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hyresvärdens skyldighet att ge tillsägelse

Jag har en granne som spelar hög musik mitt i veckan, mitt natten jag pratar om kl 02-03. Vid tre tillfällen har jag bett honom sänka musiken, knackat på hans dörr och bett honom att sänka genom att skriva till honom på sociala medier. Hyresvärden har blivit informerad om detta vid 2 tillfälle, ej andra gången. Sista gången jag blev väldigt irriterad då det hade hänt innan, jag bad honom sänka musiken och berättade att det är absolut inte okej någonstans att spela närmare 02 på natten då han hade t.o.m. väckt min dotter. Han möte mig på ett väldigt omoget sätt och skrev rätt otrevligt tillbaka, han blockerade mig på sociala medier. Jag frågade hyresvärden vad kan jag göra om det händer igen, då var det att knacka på hans dörr om han nu vägrar svara på mina samtal eller sms, om det händer igen så får man ta det rättsligt. Jag skrev till min hyresvärd att jag ska inte behöva Knacka på hans dörr ytterligare en gång till, plus att han blockerat mig på sociala medier, att en gång borde väl räcka. Idag är tisdag och han har spelat hög musik, där är mycket bas från mjuk rock till hård rock musik! Jag har spelat in nu under ”nattens” gång hur högt det låter i trapphuset. Han har spelat hög musik sen kl 01! Nu har jag smsat min hyresvärd en del ggr och skickat dessa filmer. Jag kan inte sova med denna oväsen mitt i natten och jag ska upp och jobba dagen efter. Vad kan jag göra? Kan jag ringa polisen? Min hyresvärd har ingen avtal med Securitas eller liknande och ingen avtal med hyresgästföreningen. Min granne verka strunta fullständigt i att det är mitt i veckan mitt i natten. Jag bor på tredje våningen, han bor på första våningen så det finns en lägenhet emellan hans och min, men det ekar ändå upp till mitt sovrum. Situationen är ohållbart! Jag kan inte vakna mitt i natten att det bankar från hans bas och kan inte somna om på grund av att han spelar så högt.

Rådgivarens svar

2020-05-11

Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.

Krav på hur en hyresgäst ska bete sig mot sina grannar
En hyresgäst ska se till att andra som bor i omgivningen inte utsätts för störningar som är skadliga för hälsan eller försämrar boendemiljön på så sätt att det inte skäligen bör tålas (12 kap. 25 § jordabalken). Det ska göras en avvägning i varje enskilt fall, utifrån vad som kan anses vara en störning i boendet och vad som kan anses vara mindre störningar eller tillfälligt övergående störningar. En utgångspunkt kan sägas vara att under nattetid ska omgivningen kunna sova ostört, medan det får anses vara accepterat med en del ljud och rörelse under dagtid.

När hyresgäst stör omgivningen
Om det förekommer störningar i boendet, ska hyresvärden ge den störande hyresgästen en tillsägelse om att störningarna måste upphöra omedelbart (12 kap. 25 § jordabalken). Om störningarna kvarstår efter hyresvärdens tillsägelser så kan det leda till att hyresrätten förverkas, vilket innebär att hyresavtalet upphör i förtid (12 kap. 42 § jordabalken). 

Hyresvärdens skyldighet att ge tillsägelse
Hyresvärden är skyldig att agera om denne vet om att det förekommer störningar. I de fall hyresvärden inte tar sitt ansvar vad gäller tillsägelserna, finns möjligheten att vända sig till hyresnämnden som kan ålägga hyresvärden att åtgärda problemet. Hyresnämnden är en domstolsliknande nämnd med uppgiften att bland annat pröva tvister mellan hyresgäst och hyresvärd. Det kostar ingenting att vända sig till hyresnämnden.

Hur du kan gå vidare med ditt ärende
Enligt min mening råder det inget tvivel om att det föreligger störningar enligt lagens mening, i och med att din granne ofta spelar hög musik under nattetid. Jag rekommenderar dig att du återigen talar med din hyresvärd och påpekar att denne är skyldig att ta ansvar för att ge tillsägelse till störande hyresgäster. Det kan även vara till din fördel att tala med andra grannar som också upplever samma störningar, som även dem bör tala med hyresvärden. Om inget sker därefter, bör du vända dig till hyresnämnden för hjälp. Du har samlat in bevis för att störningarna sker i form av videoinspelningar, vilket är bra att ta med som bevis. Familjens Jurist hjälper gärna till med att ta ditt ärende vidare om du önskar. Läs mer här om juridisk hjälp hos Familjens Jurist.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden