Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hyresvärdens rätt att vägra hyreskontrakt

Hej
Jag har en dotter 25 år med en son 1 1/2 år.
3-4 år sedan hamnade hon i "fel" sällskap . Vilket gjorde att hon blev dömda till 3 månaders fängelse pga medhjälp till rån ( hemskt) även narkotikabrott !killen och hon hade tagit tabletter och var " höga" .
Sedan hon kom ut träffade hon en annan kille vilken hon fick barn.
Jag köpte en etta till henne efter dom separerade vilket hon bor nu i.
Hon sköter sig i dag och lever med sin son.men nu söker vi större bostad åt henne (vi=föräldrar måste gå in som borgenär pga skulder som hon också har)
Vi har varit i kontakt med en hyresvärd som godkände oss och hon skulle få en lägenhet allt var ok, så jag fick köpare på ettan skulle skriva kontrakt . Då plötsligt ändrar sig
hyresvärden och säger att lägenheten inte är ledig längre och en massa undanflykter, jag frågar om det är nåt annat och får svar att det inte är! (Till saken hör att vi har varit och tittat på flera lägenheter hos dom under några månader och allt varit ok.)
Efter en stund ringer dom upp mig igen och säger att dom inte har varit helt ärliga!!
Eftersom hon har gjort rån,narkotikabrott och att hon "känner" nån som bor i detta område och är missbrukare ( vi bor i en lite stad så man "känner" ju många och hon umgås inte med nån därifrån!) därför enligt hyresvärden så vill dom inte utsätta henne för det för det är så lätt att falla tillbaka till missbruket igen!
Det lät som hon skulle ha varit nån pundare vilket hon inte är eller har varit! Och detta är ju hörsägner själva hyresvärden bor inte i vår stad.
Nu till frågan kan man kalla detta för diskriminering av henne pga hennes tidigare dumheter?
Har man inte sonat sitt Brott när man har suttit inne?
Det här har tagit mycket tid och energi och stackars köpare av min etta som jag fick ta tillbaka . Det blev långt brev det här hoppas ni orkar läsa

Rådgivarens svar

2017-12-22

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Allmänt om hyreskontrakt och diskriminering
En hyresvärd får fritt bestämma vem han eller hon hyr ut sina bostäder till. Rätten begränsas dock delvis av diskrimineringslagen. Lagen stadgar bland annat att hyresvärden inte får missgynna en person av en anledning som hänför sig till någon av de sju diskrimineringsgrunderna (se första punkten i 2:12 § diskrimineringslagen).

Dessa diskrimineringsgrunder är kön, könsöverskridande identitet eller uttryck, etnisk tillhörighet, religion eller annan trosuppfattning, funktionsnedsättning, sexuell läggning och ålder (1:5 § diskrimineringslagen). Missgynnande av andra anledningar än dessa kan inte utgöra diskriminering.

Vad gäller i ditt fall?
Det finns ingen lag som förbjuder en hyresvärd att neka någon ett hyreskontrakt med hänvisning till ett kriminellt förflutet eller påstådd kontakt med missbrukare. Hyresvärden har därför rätt att vägra din dotter hyreskontraktet på de grunder som du har nämnt. Att dessa grunder är osanna eller enbart utgör lösa rykten spelar juridiskt sett ingen roll.

Er bästa chans att få hyreskontraktet är därför att försöka få hyresvärden på andra tankar. Jag skulle därför uppmana er att försöka övertala denne igen.

Jag hoppas att detta besvarade dina frågor! Tveka inte på att höra av dig igen om du har fler funderingar!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden