Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Hyresvärdens avtalsbrott under uppsägningstid

    Min fråga handlar om vad som gäller mellan en hyresvärd och hyresgäst. Jag hyr sedan 2014 en privat bostad där jag lämnat in uppsägning och har en månad återstående gällande uppsägningstiden. Jag har lämnat bostaden och har lämnat ifrån mig koder och nycklar till hyresvärden för att hantverkare skall ha tillgång. Nu har hyresvärden bytt kod och gett sin tillåtelse för kommande hyresgäster att tillträda huset för att lämna saker utan att jag blivit tillfrågad. Är jag då skyldig att fullfölja mitt kontrakt och då behöva betala hyra för den sista perioden innan min uppsägning tar slut? Och vad gäller denna månadens hyra, är hyresvärden mig återbetalningsskyldig för halva hyran i september? Vore väldigt tacksam för svar!

    Rådgivarens svar

    2018-09-23

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

    Uppsägningstid
    Om inte annat har avtalats så löper normalt ett avtal på som vanligt under uppsägningstiden. Det innebär att parterna är fortsatt skyldiga att uppfylla sin avtalade förpliktelser gentemot varandra tills dess att uppsägningstiden är slut.

    För dig som hyresgäst innebär det bland annat att du är skyldig att fortsatt betala hyran under denna tid. På motsvarande sätt är hyresvärden fortsatt skyldig att erbjuda dig bostaden under uppsägningstiden.

    Avtalsbrott
    Om någon av parterna inte fullgör sina avtalsenliga skyldigheter så begår han eller hon avtalsbrott. Det innebär att hyresvärden bryter mot ert avtal om han eller hon inte längre kan eller vill erbjuda dig möjligheten att bo kvar i bostaden under uppsägningstiden.

    I ditt fall innebär det att hyresvärden troligtvis bröt mot ert hyresavtal när han eller hon bytte lås och lät andra tillträda bostaden under uppsägningstiden. Eftersom du hade utrymt bostaden och inte heller hade gjort anspråk på att vilja bo kvar i den så kan dock detta avtalsbrott inte leda till att hyresvärden blir återbetalningsskyldig av hyran. Av samma anledning så är du även fortsatt skyldig att betala hyran uppsägningstiden ut.

    Jag hoppas att du fick svar på dina funderingar!

    Vänliga hälsningar,
    Oskar Emilsson

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden