Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Hyresvärd vill inte återbetala deposition

    Tvist med f.d hyresvärd ang. Återbetalning av deposition.
    Besiktning godkänd både skriftligen och muntligen samt överenskommelse om att deposition ska betalas tillbaka vid utflyttning och godkänt besiktning utförd. Vid utflyttning utlovades återbetalning samma dygn.
    Detta har ej skett, samt att f.d hyresvärden säger att de rum vi målat om(tillåtet i kontrakt) ej fackmanna mässigt utfört och kräver ersättning.
    Jag var på plats när besiktningen godkändes samt vittne finns på detta. Efter överlämnade av nycklar har alltså hyresvärdens utlovning förändrats helt och hållet.
    Hur gå vidare?

    Rådgivarens svar

    2019-01-13

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

    Kräva betalt

    När man har ett krav på någon, som inte vill betala, och detta krav kan bevisas (i ditt fall genom hyresavtalet och det skriftliga godkännandet av besiktningen) kan man ansöka om ett betalningsföreläggande hos Kronofogdemyndigheten. Denna process regleras i lagen om betalningsföreläggande och handräckning och går till som följer:

    - Kronofogdemyndigheten skickar kravet till hyresvärden.
    - Om hyresvärden betalar, så är det lugnt.
    - Om hyresvärden bestrider ditt krav, d.v.s. säger att han inte alls är betalningsskyldig, så får du välja om du vill ta frågan till tingsrätt eller lägga ner det.

    Ansökan om betalningsföreläggande är således en förenklad process för att man inte alltid ska behöva gå till tingsrätten med sina krav. Ansökan om betalningsföreläggande görs antingen via en blankett eller digitalt. Information om detta finns på Kronofogdens hemsida. Värt att notera är att det kostar 300 kr att ansöka, men detta kan du sedan ta upp i ansökan som en kostnad som du vill att hyresvärden ska betala.

    Jag hoppas att det var svar på din fråga. Om du har någon ytterligare fundering, om detta eller något annat, så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

    Med vänlig hälsning,
    Helmer

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden