Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Hyresvärd nekar installation av diskmaskin

    Jag vill installera en diskmaskin i min hyreslägenhet men fick nej av hyresvärden fast jag vill anlita en rörmokare. Får de neka mig?

    Rådgivarens svar

    2018-12-14

    Hej! Tack för att du valt att vända dig till Fråga Juristen med din fråga. 

    Hyresvärden kan inte generellt förbjuda dig att installera en diskmaskin, utan hen måste ha en anledning. Först och främst har du inte rätt att själv installera en diskmaskin om det skulle kräva renovering av köket, se 12:24 a § stycke 1 § Jordabalken. Om det inte var planen så kan det eventuellt vara så att hyresvärden nekat dig installationen för att hen inte anser att det är möjligt i just din lägenhet. Hyresvärden är nämligen den som har koll på husets vattenledningar och andra förutsättningar för att installera diskmaskinen utan att komplikationer såsom vattenläckage uppstår. Kanske kan en andra bedömning av en rörmokare hjälpa dig att argumentera för installationen!

    Att tänka på är att om installationen inte är fackmannamässigt utfört så kan du bli ersättningsskyldig om bruksvärdet på lägenheten minskat, detta också enligt 12:24 a § stycke 1 § Jordabalken. Det spelar alltså ingen roll att du eventuellt skulle ta hjälp av en rörmokare då detta inte är ett krav enligt lagen, men det är en god idé om du inte är säker på hur installationen ska göras.

    Hoppas detta svar klargör din situation något och lycka till med diskmaskinen!

    Vänliga hälsningar,
    Joanna

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden