Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hyresvärd nekar installation av diskmaskin

Jag vill installera en diskmaskin i min hyreslägenhet men fick nej av hyresvärden fast jag vill anlita en rörmokare. Får de neka mig?

Rådgivarens svar

2018-12-14

Hej! Tack för att du valt att vända dig till Fråga Juristen med din fråga. 

Hyresvärden kan inte generellt förbjuda dig att installera en diskmaskin, utan hen måste ha en anledning. Först och främst har du inte rätt att själv installera en diskmaskin om det skulle kräva renovering av köket, se 12:24 a § stycke 1 § Jordabalken. Om det inte var planen så kan det eventuellt vara så att hyresvärden nekat dig installationen för att hen inte anser att det är möjligt i just din lägenhet. Hyresvärden är nämligen den som har koll på husets vattenledningar och andra förutsättningar för att installera diskmaskinen utan att komplikationer såsom vattenläckage uppstår. Kanske kan en andra bedömning av en rörmokare hjälpa dig att argumentera för installationen!

Att tänka på är att om installationen inte är fackmannamässigt utfört så kan du bli ersättningsskyldig om bruksvärdet på lägenheten minskat, detta också enligt 12:24 a § stycke 1 § Jordabalken. Det spelar alltså ingen roll att du eventuellt skulle ta hjälp av en rörmokare då detta inte är ett krav enligt lagen, men det är en god idé om du inte är säker på hur installationen ska göras.

Hoppas detta svar klargör din situation något och lycka till med diskmaskinen!

Vänliga hälsningar,
Joanna

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden