Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hyresvärd har bytt lås på mitt förråd

Jag har hyrt ett förråd i första hand och en dag när jag skulle in så funkade inte nyckeln. Jag ringde och frågade om de hade bytt lås, men fick svaret att det inte var gjort och att de tyckte det var konstigt. Men nu har jag fått veta att de har bytt låscylinder utan att meddela detta till mig. Kan jag kräva dem på ersättning då jag har en längre resa till förrådet? Plus att jag inte har haft tillgång till mitt förråd?

Rådgivarens svar

2020-01-27

Stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Jag kommer att besvara din fråga genom att först förklara den juridiska regleringen på området, sedan applicera den på din specifika situation och avslutningsvis ge dig en rekommendation för hur du kan ta ärendet vidare.

Förråd och nyttjanderätt

Den som hyr ett förråd har rätt till att nyttja utrymmet under hyresperioden. Det ingår i själva hyresavtalet. Att hindra någon från att komma åt sin egendom kan utgöra ett brott som heter egenmäktigt förfarande (8 kap. 8 § brottsbalken).

Den som [genom att fästa eller bryta lås [...] olovligen rubbar någon annans besittning och därigenom vållar skada eller olägenhet] döms för egenmäktigt förfarande...

För att en hyresvärd till ett förråd ska ha rätt att byta lås och stänga ute hyresgästen så krävs det att Kronofogdemyndigheten ska ha meddelat ett beslut om avhysning (annat ord för vräkning), vilket bl.a. kan grundas på obetalda hyror. När hyresvärden ansöker hos Kronofogdemyndigheten om att få sitt krav framställt får hyresgästen ett brev från Kronofogdemyndigheten med information om kravet.

Ersättning

Den som genom brott orsakar någon annan ekonomisk skada, som inte har samband till person- eller sakskada, är skyldig att ersätta den skada som uppstått (2 kap. 2 § skadeståndslagen). En hyresgäst som inte kan använda sitt förråd på grund av brott kan alltså få ersättning för den period som förrådet inte har kunnat nyttjas.

Er situation

Situationen tyder på att din hyresvärd har begått ett brott genom att byta låscylindern, förutsatt att det inte finns något beslut om avhysning. Du har möjlighet att få skadestånd för alla ekonomiska skador som är kopplade till låsbytet, d.v.s. både för den period som du inte har kunnat nyttja utrymmet och dina resor till förrådet som har skett i onödan.

Rekommendation

Det jag råder dig att göra är att ta kontakt med din hyresvärd och nämna att du har rätt till ersättning för den tid som du inte har kunnat nyttja det.

Om ni inte skulle komma till någon lösning, så rekommenderar jag dig att polisanmäla händelsen och kräva skadestånd. Om du vill ha hjälp med detta kan du vända dig till någon av våra jurister på Familjens Jurist. Vissa hyresgästföreningar kan också hjälpa sina medlemmar.

Om du har ytterligare funderingar, så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden