Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hyressättning - sambo

Hej, jag har varit sambo drygt tre år. Och jag flyttade in till min sambo. Jag betalar 4 500kr i mån till honom. I detta ingår boende i trea brf. Och tillgång till land/sommarstuga med stor tomt dessutom bil, bensin. Hyran/avgiften för brf lägen heter är 4 400/mån. Allt ägs av honom. Det är nästan bara han som använder bilen. Då för att köra fram och tillbaka till landet. Tycker du att jag betalar för mycket? Hur kan jag göra?

Rådgivarens svar

2019-04-01

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! 

Hyressättning - sambo 

Det finns inga egentliga regler som bestämmer hur ni ska fördela kostnaderna mellan er. Därför brukar vi istället be kunderna fråga sig själva vad de tycker om den kostnadsfördelningen som de har. Om du tycker att du betalar orättvist mycket bör du lyfta frågan med din sambo. 

Tänk på att kostnaderna kan vara högre för din sambo än vad en första anblick ger sken av. Om din sambo har lån på bostaden ska antagligen även ränta och amortering betalas varje månad, utöver månadsavgiften för bostadsrätten. Samma sak gäller för sommarstugan och bilen om han har lån knytna till dem. 

Två vanliga fördelningar som andra par brukar använda sig av är följande: 

1. Dela alla kostnader på hälften (lån, ränta, amortering, avgift, underhåll m.m - ALLT). 

I en sådan lösning delar ni exakt lika på kostnaderna, men din sambo betalar ju samtidigt av sitt lån. Vilket är lite fördelaktigt för honom. 

2. Dela lika på alla kostnader, men exkludera amorteringskostnaderna.

I denna lösning delar ni lika på allt förutom amorteringskostnaderna. Amortering är ju en avbetalning på lånet och därmed gynnas enbart din sambo av den avbetalningen. 

Anledningen till att vissa väljer att dela på amorteringskostnaden kan vara för att paret inte hade ägt lägenheten annars och då bott i en hyresrätt (som många gånger kan vara dyrare i månaden).  Partnern som äger lägenheten har alltså lagt sitt kapital som "risk" för att kunna få en lägre månadskostnad och mer frihet i boendet, varför det i vissa fall kan vara rättvist att även dela på amorteringen. 

Hur ni väljer att göra är dock helt upp till er. Det bästa är diskuterar frågan tillsammans och kommer fram till en lösning som ni båda är nöjda med. 

Jag hoppas att mitt svar har gett dig lite klarhet i frågan. Om du undrar över något i svaret kan du använda kommentarsfunktionen. Undrar du över något helt annat är du varmt välkommen att skicka in en ny fråga. 

Mvh 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden