Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Hyresnämnden eller allmän domstol?

    Jag var på Teneriffa den 10 januari i år när Svenska Bostäder ringde o berättade att min lägenhet drabbats av en avloppsöversvämning. Man lovade  mig att ta hand om allting o a jag inte skulle vara orolig. Evakuerades - har inte sett eller skrivit på något evakueringsavtal. Det enda avtal jag har med SB är på min drabbade lägenhet. ALLA mina tillhörigheter (utom mitt handikappbadkar + saker på balkongen) lades i lådor som ställdes in i evak.lägenheten.  Samma "hjälp" fick jag vid återflytten den 22 mars. ALLT som jag tvingats göra själv har jag begärt ersättning för, men SB nekar mig betalning. Min fråga: Är Hyresnämnden nästa steg eller ör det Sthlms Tingsrätt?? Är INTE medlem i Hyresgästföreningen. Får använda rättsskyddsdelen i min hemförsäkring. (Krav över 1/2 basbelopp.

    Rådgivarens svar

    2017-07-20

    Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

    Hyresnämnden kan medla i tvister som rör bostäder och lokaler men även fatta beslut i en rad frågor. Hyresnämnden gör normalt ett medlingsförsök även i sådana ärenden som nämnden kan pröva. Om medlingen inte leder till en förlikning kan hyresnämnden själv fatta beslut i vissa tvister. På hyresnämndens hemsida finns en uppräkning av dessa tvister under ”ärenden i hyresnämnden”(vilka ärenden som hyresnämnden kan ta upp hittar du även i 4 § lag om arrendenämnder och hyresnämnder).

    Ditt fall gällande ersättning vid evakuering verkar inte passa in under någon av de tvisterna och mig veterligen kan hyresnämnden därför inte fatta beslut i frågan. Däremot kan hyresnämnden lämna allmän information om hyreslagstiftningen och även som sagt medla. De tvister som hyresnämnden inte kan avgöra prövas av allmän domstol.

    Hoppas du fick svar på din fråga. Har du ytterligare funderingar är du varmt välkommen att kommentera i kommentarsfältet eller om du önskar ett ombud kan du enkelt boka tid med våra jurister genom att klicka på länken.
     

    Fru Justicia
    Fru Justicia är vår digitala rådgivare som besvarar juridiska frågor.
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden