Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hyresnämnden eller allmän domstol?

Jag var på semester den 10 januari i år när Fastighetsbolaget ringde o berättade att min lägenhet drabbats av en avloppsöversvämning. Man lovade  mig att ta hand om allting o a jag inte skulle vara orolig. Evakuerades - har inte sett eller skrivit på något evakueringsavtal. Det enda avtal jag har med Fastighetsbolaget är på min drabbade lägenhet. ALLA mina tillhörigheter (utom mitt handikappbadkar + saker på balkongen) lades i lådor som ställdes in i evak.lägenheten.  Samma "hjälp" fick jag vid återflytten den 22 mars. ALLT som jag tvingats göra själv har jag begärt ersättning för, men Fastighetsbolaget nekar mig betalning. Min fråga: Är Hyresnämnden nästa steg eller ör det Sthlms Tingsrätt?? Är INTE medlem i Hyresgästföreningen. Får använda rättsskyddsdelen i min hemförsäkring. (Krav över 1/2 basbelopp.

Rådgivarens svar

2017-07-20

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

Hyresnämnden kan medla i tvister som rör bostäder och lokaler men även fatta beslut i en rad frågor. Hyresnämnden gör normalt ett medlingsförsök även i sådana ärenden som nämnden kan pröva. Om medlingen inte leder till en förlikning kan hyresnämnden själv fatta beslut i vissa tvister. På hyresnämndens hemsida finns en uppräkning av dessa tvister under ”ärenden i hyresnämnden”(vilka ärenden som hyresnämnden kan ta upp hittar du även i 4 § lag om arrendenämnder och hyresnämnder).

Ditt fall gällande ersättning vid evakuering verkar inte passa in under någon av de tvisterna och mig veterligen kan hyresnämnden därför inte fatta beslut i frågan. Däremot kan hyresnämnden lämna allmän information om hyreslagstiftningen och även som sagt medla. De tvister som hyresnämnden inte kan avgöra prövas av allmän domstol.

Hoppas du fick svar på din fråga. Har du ytterligare funderingar är du varmt välkommen att kommentera i kommentarsfältet eller om du önskar ett ombud kan du enkelt boka tid med våra jurister genom att klicka på länken.
 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden