Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hyresgästens vårdplikt

Hej! 

Min blivande sambo och jag ska flytta till en hyresrätt 1/3. Vi skrev på kontrakt med den dåvarande hyresvärden i december som nyligen sålt fastigheten till en annan hyresvärd. Den 1/2 tog den nya hyresvärden över. 

Till vår fråga: nu föreslår den nya hyresvärden att diskmaskinen som har varit installerad i lägenheten i flera år bör bytas ut, annars står vi som ansvariga om en vattenläcka uppstår. Hyresvärden kommer efter installation av en ny diskmaskin att höja hyran. Har hyresvärden rätt med tanke på att de köpte fastigheten i befintligt skick? 

Rådgivarens svar

2019-03-02

Hej och tack för att ni vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! 

Reglerna som besvarar frågan hittar ni i jordabalken kap. 12. 

Hyresgästens vårdnadsplikt 

Som hyresgäster har ni en plikt att vårda lägenheten väl och ni är skyldiga att ersätta all skada som uppkommer på grund av er vårdslöshet eller försummelse.

I ett fall rörande en läckande diskmaskin hade hyresgästen lämnat sin diskmaskin utan tillsyn vilke ledde till att en vattenskada uppstått. Hyresgästen ansågs inte ha varit försumlig eller ansvarig för läckan tack varje följande omständigheter:

  • Varje gång det varit fel på maskinen hade hon låtit reparera den hos ett etablerat serviceföretag.
  • Hon hade utrustat maskinen med ett översvämningsskydd för aktuell årsmodell. 
  • Hon hade på egen bekostnad åtgärdat golv och underlag efter en tidigare vattenskada som orsakats av diskmaskinen. 

I ett annat liknande fall ansågs dock hyresgästen ha varit vårdslös. I fallet kunde diskmaskinen enkelt stängas av genom ett vred på blandaren. Ordningreglerna uppmanade även alla hyresgäster till att stänga av vattnet efter avslutad användning. Slangen mellan blandare och diskmaskinen lossnade vilket orsakade omfattande vattenskador. Hyresgästen hade inte stängt av vattnet och ansågs därför ha agerat vårdslöst och blev därmed skyldig att ersätta skadan. 

Sammanfattning 

Ni kan bli skyldiga att ersätta vattenskada som uppstår till följd av att diskmaskinen läcker. Däremot är det upp till hyresvärden att bevisa att ni har agerat försumligt eller vårdslöst. Om ni vidtar tillräckliga säkerhetsåtgärder kan ni begränsa ert ansvar. Ni kan till exempel se till att en besiktningsman undersöker diskmaskinens skick. Är diskmaskinen väldigt gammal eller i dåligt skick är det större risk för att ni blir ersättningsskyldiga vid skada. 

Jag hoppas att mitt svar har gett er lite klarhet i situationen. Undrar ni över något i svaret kan ni använda kommentarsfunktionen. Om ni undrar över något helt annat är ni varmt välkomna att skicka in en ny fråga. 

Mvh

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden