Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hyresgästens ersättningsskyldighet för skador i hyresrätt

Hej,har flyttat från en hyreslägenhet i juni. Bott i den sedan dec16. Flyttade in med kort varsel (1 vecka)o tog över städningen från dåvarande hyresgäst. Besiktningsprotokollet som jag skrev på var blankt o där stod bara hur många nycklar jag fick o att jag tog över städningen. Nu vid flytt påpekades de att de lukta mkt rök i lägenheten och att de var tal om sanering. Jag påpekade att denna röklukt kommit o gått under hela min boendetid, detta har jag påpekat för fastighetsskötaren vid två tidigare tillfällen 2017 (vid byte av köksfilter och när de gick igenom lufttrummorna i rummen). De sa att luftkanalerna va ok och att de inte va kopplade ihopa med alla lägenheterna (jag fråga om detta för jag undrade om någon annan kanske rökte vid köksfläkten så de spred sig via fläkt eller kanaler). Ja ja tänkte jag de är en gamal lägenhet så man får väll ta denna unkna lukt.
Nu har de haft en sanerade ute som säger att de måste tvätta alla tak o lister i hela lägenheten och måla om för att se om lukten försvinner,,,, JAG har aldrig rökt i hela lägenheten ju,,,, enstaka feströkning vid den franska balkongen i tv-rummet har förekommit men ALDRIG i hela lägenheten. Vädring har alltid gjorts efter detta. De senaste halvåret har jag haft en luftrenare gående nästan 24 Tim / dygn för o få lite bättre luft o de har hjälpt lite. Min fråga är hur kan de säga att jag har rökt in hela lägenheten så de blivit inpyrt på 1 1/2 år och att jag kommer att få ta hela kostnaden? Jag jobbar hela dagarna, fans inga märken på väggar efter tavlor som de blir när man rökt in en lägenhet??? De fanns för övrigt inga anmärkningar mer än en fuktskada ca 15-20 cm i diameter på parketten som jag erkänt då läsk läkt ut där,,, hmmm vilket inte gick att slipa ner så nu tänker de lägga nytt golv o de kommer jag att bli debiterad för med,,, Vad kan jag göra ....

Rådgivarens svar

2018-09-09

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Regler om hyresrätter hittas i 12 kap. Jordabalken, även kallat för hyreslagen.

Hyresgästen- och hyresvärdens skyldigheter
Besiktning bör ske innan en ny hyresgäst flyttar in, besiktningsprotokollet fungerar bland annat som ett bevis, för såväl hyresgäst som för hyresvärden, för att fastställa när skadan uppkommit i hyresrätten. Hyresvärden är dock inte skyldig att besiktiga hyresrätten och eftersom hyresvärden har bevisbördan för att hyresgästens agerat vårdslöst så är besiktningsprotokollet viktigt i bevishänseende. Hyresvärden har en så kallad underhållsplikt som omfattar bland annat ommålning, tapetsering och renovering, 12 kap. 15 § JB. Hyresgästen har istället en vårdsplikt, vårdsplikten innefattar löpande skötsel och städning, 12 kap. 24 § JB. Hyresgästen är skyldig att ersätta all skada som uppkommit genom hans vållande eller genom vårdslöshet eller försummelse, ersättningsskyldigheten omfattar alltså inte vanligt slitage.

Sammanfattning
Utifrån din fråga så verkar det som att en tidigare hyresgäst har rökt i lägenheten men att detta inte har uppmärksammats vid besiktningen som gjordes innan du fick tillträde till hyresrätten. Hyresvärden har bevisbördan för att du har agerat vårdslöst, alltså att skadorna som uppkommit på grund av rökningen har uppkommit under den tid du har hyrt lägenheten. Hyresvärden kan försöka använda besiktningsprotokollet som bevis för att hyresrätten inte var inrökt innan du flyttade in dock så verkar hela processen med besiktning, städ och inflytt skett väldigt snabbt vilket skulle kunna tyda på att besiktningen var bristfällig. Att du meddelade fastighetsskötaren att hyresrätten luktat rök är till din fördel eftersom det vore osannolikt att du skulle klaga på röklukten om du själv orsakat den. Skadorna som uppkommit genom att tidigare hyresgäst rökt i lägenheten kan till och med falla in under hyresvärdens underhållsplikt såvida skadorna anses vara normalt slitage. Normalt slitage är inte en hyresgäst skyldig att ersätta. Tyvärr kan fuktskadan på parkettgolvet innebära att du blir ersättningsskyldig eftersom du erkänt skadan. En eventuell tvist mellan er kan tas till tingsrätten om hyresvärden inte är villig att vara tillmötesgående.

Hoppas du känner att du fick svar på din fråga! Om du behöver mer hjälp så är du varmt välkommen att kontakta en av våra bostadsjurister här.

Vänliga hälsningar,

Alba 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden