Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hyr ut lägenhet under uppsägningstiden

Hej.
Jag sitter i en tvist/diskussion med min hyresvärd där det enligt kontraktet står 3 månader uppsägning, men jag TROR att jag ändå hyr gentemot privata hyresregler.

Bakgrunden följer
Jag hyr/hyrde en liten stuga på obestämd tid på en tomt där det även finns en villa.
De som bor i villan hyr nämligen både stugan och villan av fastighetsägaren, så jag hyr av dom och inte via fastighetsägaren, kan kanske kalla det för andrahand eller liknande.
Så min hyra har betalats till dom som bor i villan, likväl skrev jag hyreskontraktet med dom.
Skulle jag blivit uppsagd av mina hyresvärdar så var det dock bara 1 månads uppsägning av nån orsak och jag hade 3 månader uppsägning gentemot dem.

De som jag hyr igenom har ett HB som följer:

Verksamhetsbeskrivning
Bolaget kommer att utföra trädgårdsarbeten såsom t.ex. gräsklippning, anläggning av plattor, rivningsarbeten, grävjobb med maskin, enklare byggnationer, städning, målning, tapetsering. Samt manikyr och allt inom hundträning, hundutbildning, försäljning av hundartiklar.

och ett AB som följer:
Verksamhetsbeskrivning
Aktiebolaget ska bedriva hundrelaterad försäljning av varor och tjänster och därmed förenlig verksamhet.


Jag vet dock inte vad fastighetsägaren har för verksamhet i nuläget eller om det är relevant då jag skrev kontrakt gentemot hans hyresgäster, vet dock att hans huvudsakliga sysselsättning inte är hyresfastigheter.

Ja sa upp min bostad med 3 månaders uppsägningstid (enligt kontraktet), flyttade dock tidigare då jag hade möjlighet till detta.
Situationen som nu har uppstått är att det redan efter ca 2 veckor flyttade in en ny hyresgäst.
Jag vet inte om denne betalar för sig (dubbel hyresintäkt) eller om den bor på "min" bekostnad.

Detta har ju naturligtvis gjort mig fundersam och därmed letar jag efter ett kryphål för att slippa betala för att någon annan bor där i ca 1,5 månad på min bekostnad.

Det var då jag kom på lagen om en månads uppsägning gentemot privata hyresvärdar.
Har tolkat det som det är en tvingande lag som kan gå "före" kontrakt.
Vet ju dock inte om den är tillämplig i detta fallet.

Jag hoppas ni fått den information ni behöver, och frågan är ju egentligen trots all text, vilken uppsägningstid har jag?

Med vänlig hälsning 

Rådgivarens svar

2017-07-28

Hej! Tack för att du valt att vända dig till oss på Fråga Juristen med din juridiska frågeställning.

Inledning

Om jag förstår det rätt så är det inte dina hyresvärdar som äger stugan du bor i utan de hyr den i sin tur av fastighetsägaren. Detta innebär att den nya lagen om privatuthyrning inte är tillämplig. Den är tillämplig när någon hyr ut en lägenhet i en bostad som denne själv direkt eller indirekt äger. Det här betyder att vi istället får se till 12 kap. jordabalken (JB) vilket brukar benämnas som hyreslagen.

Uppsägningstid

Enligt 12 kap. 4 § JB så är uppsägningstiden tre månader från månadsskiftet som inträffar närmast efter uppsägningen. Att du har en uppsägningstid på tre månader är alltså även det som gäller enligt lagen vilket också är den du ska följa. Det finns alltså inget lagligt stöd för dig att undkomma uppsägningstiden. Under uppsägningstiden har du fortfarande rätt att bo kvar i stugan. Att du har valt att lämna tillbaka stugan är egentligen enbart en vänlig gest av dig mot hyresvärden. Det du i grunden kan göra då är att försöka få tillbaka kanske sista hyran då den redan är uthyrd när du fortfarande har rätt att nyttja stugan. Lagen reglerar inte den uppkomna situationen tyvärr. Det du borde ha gjort i samband med att du lämnade stugan vore att träffa ett avtal med hyresvärden att om hyresvärden hittar en annan hyresgäst så upphör din betalningsskyldighet eller liknande.

Det du kan göra nu är att försöka få hyresvärden att ge tillbaka en del av hyran. Om den inte går med på detta kan du kräva att du ska få fortsätta nyttja din lägenhet i enlighet med avtalet. I och med att det redan flyttat in andra personer i stugan så är detta troligtvis inte en situation som hyresvärden vill ha.

Sammanfattning

Du har tyvärr hamnat i en knepig situation som inte är alltför ovanlig ändå. När du valde att flytta ut tidigare än vad uppsägningstiden var så valde din gamla hyresvärd att göra en fräckis och försökte få in dubbla hyror under denna period. Då du fortfarande har rätt att vistas i bostaden så har du möjlighet att påverka din gamla hyresvärd att träffa ett avtal med dig. Din hyresvärd är också i en obekväm sits då denne hyr ut samma stuga till två personer. Prata med din hyresvärd och försök komma överens på ett sätt där båda blir nöjda. 

Hoppas det här hjälpte dig på vägen och om det är något mer du undrar över är du välkommen att höra av dig igen.

Med vänliga hälsningar

Gabriel

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden