Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hur värdera avstyckad fastighet?

Hejsan,
Jag och två kusiner ärvde för ett par år sedan en del i en sedan tidigare oskiftad tomt. På tomten står två sommarstugor, varav vi tre kusiner äger en av dessa till 100%.
Tomtandelen och stugan (1/5) ärvde vi av vår mormor/farmor. 1970 styckades tomten upp och den har inte arvsskiftats sedan dess. I dagsläget finns ytterligare två delägare på tomten, en som har 3/5 och ytterligare en som har 1/5 av tomten.
Vi önskar inte behålla vår del av tomten, och inte heller sommarstugan utan önskar att de övriga markägarna "köper ut oss".
Hur löser vi detta enklast för att slippa dubbla vändor till lantmäteriet med mera, en av markägarna har initierat / påbörjat analyser av vad som krävs för att skifta tomten så att allt blir korrekt med lagfarter osv.
Hur skall vi beräkna en "köpeskilling", enbart taxeringsvärde? Huset är i superdåligt skick, men läget är toppenbra, sjötomt m.m.
tack på förhand,
 

Rådgivarens svar

2018-10-01

Hej! Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer ett svar för hur ni kan gå vidare för att värdera marken. Det finns ingen särskild lag som kan besvara din fråga, men anvisningar för hur ett taxeringsvärde fastställs hittar du i fastighetstaxeringslagen.  

Hur ni väljer att värdera marken är helt upp till er själva. Att enbart utgå från taxeringsvärdet för marken är en metod. Taxeringsvärdet är en schablonmässig uppskattning av fastighetens värde som ska motsvara 75 % av en fastighets värde. Taxeringsvärdet tar hänsyn till både byggnaderna och markens värde.

När ni fördelar marken kan det finnas egenskaper hos de olika fastigheterna som gör att en fastighet förtjänar ett högre värde än de andra och som inte syns i taxeringsvärdet. Om en tomt har bättre sjöutsikt, är mindre kuperad m.m. så kan detta leda till att den borde värderas högre än de andra. Om husen är i superdåligt skick och måste rivas kanske de inte borde tillmätas något värde överhuvudtaget. Att riva ett hus som är fallfärdigt och ta hand om allt avfall är inte billigt.

Istället för att använda er av taxeringsvärdet kan ni vända er till en fastighetsmäklare eller en en oberoende värderingsman. En metod är att ni tar in värderingar från två eller tre olika mäklare och använder genomsnittet av värderingarna som utgångspunkt. Om ni vill anlita en oberoende auktoriserad värderingsman så kan ni göra detta genom Sveriges handelskamrars hemsida, här.

Det viktiga är att ni använder er av en värderingsmetod som ni alla tycker är rättvis så att det inte uppstår tvister om detta i framtiden.

Om ni behöver mer juridisk hjälp i samband med fastighetsförsäljningen kan ni ta kontakt med en av våra jurister, här.

Jag hoppas att ni har fått svar på er fråga!  

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden