Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hur skriver man över en fastighet på någon annan?

Min dotter och hennes fd sambo står som ägare till en fastighet, 50/50. Dottern bor där med 2 barn. Dock är det jag som står på lånet och betalar det till banken. Nu vill de skriva fastigheten på mig. Hur ska vi göra?

Rådgivarens svar

2020-07-24

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Jag ska nedan redogöra för vilka alternativ din dotter och hennes före detta sambo har för att kunna skriva över fastigheten på dig. Bestämmelser kring detta finns i jordabalken (JB).

Överlåtelse genom köp eller gåva

Det finns olika sätt att göra en överlåtelse av en fastighet på. Köp eller gåva är två alternativ med liknande förlopp. När det gäller köp av fastighet finns det formkrav i 4 kap. jordabalken som måste uppfyllas. Samma formkrav gäller vid gåva av fastighet, 4 kap. 29 § JB. Köpekontraktet eller gåvobrevet ska vara skriftligt och innehålla en överlåtelseförklaring av just den specifika fastigheten. Det ska även framgå hur stor andel som överlåts och båda gåvogivare/gåvotagare eller köpare/säljare måste underteckna handlingen. Ni måste också se till att det ordnas med lagfart på fastigheten enligt 20 kap JB. För att kunna göra en giltig lagfartsansökan måste underskrifterna dessutom bevittnas av två personer, 20 kap. 7 § 1 st JB.

Vad gäller i detta fall?

Jag uppfattar det som att du har betalat fastigheten. I sådana fall låter det som att gåva av fastighet är mest aktuellt för er. Skulle det vara så att en köpeskilling ska utbytas mellan er blir det dock fråga om ett köp. Ska endast en mindre köpeskilling utbytas kan det bli fråga om att en del av fastigheten överlåts genom köp och den andra delen genom gåva. Exempelvis om de har varit med och betalat handpenningen och vill ha tillbaka den.

Sammanfattning och rekommendation

Det är upp till de nuvarande ägarna hur de vill göra, om de vill överlåta fastigheten genom gåva, köp eller en kombination av dem båda. Alternativt om ni har något avtalat er emellan. Vill ni ha hjälp med att upprätta antingen en gåvohandling eller ett köpekontrakt kan ni kontakta Familjens Jurist. Ni kan boka en tid hos någon av juristerna här. Vad det gäller upprättande av gåvobrev kan ni även använda er av Familjens Jurists online-tjänst för att upprätta en juridiskt korrekt gåvohandling. Hoppas du fick svar på din fråga!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden