Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hur säljer jag min bostadsrätt som jag äger 50% av?

Hej! Jag har en fråga om en tvist angående en bostadsrätt. Jag och min bror äger 50% var av bostadsrätten som är värderad till 1.350000. Jag personligen bor i lägenheten och har så gjort i ca 7 år. Min bror har aldrig haft nåt intresse av lägenheten utan har alltid sagt att den dagen jag vill flytta så säljer vi och delar på vinsten. Nu vill jag sälja därför att jag vill köpa ett hus. Då helt plötsligt säger min bror att han vägrar sälja, istället vill han flytta in här. Då undrar jag vad som gäller? Kan han verkligen vägra att sälja om jag vill det? Jag behöver pengarna (det finns inga lån kvar på lägenheten), om han nu vill flytta in här, måste inte han köpa ut mig då? Jag tänker att för min del kvittar det hur han väljer att göra men jag behöver pengarna. Så vad säger lagen om detta? Kan han köra över mig totalt genom att vägra ge mig 50% av värdet? Ska jag finna mig i det och låta honom flytta in och sen vänta i x antal år på mina pengar tills han behagar sälja? Tacksam för svar 

Rådgivarens svar

2019-07-18

Hej,

Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen.

Samäganderätt
Om du äger bostadsrätten tillsammans med någon annan regleras er äganderätt enligt samäganderättslagen. Denna lag är dispositiv, vilket betyder att den gäller om du och din bror inte kommit överens om något annat.

Huvudregeln är att ni tillsammans måste vara överens om att sälja bostadsrätten, 2 § samäganderättslagen. Om ni inte är överens om att sälja bostadsrätten kan en av er delägare kräva att denna ska säljas på offentlig auktion för gemensam räkning. Detta sker genom att du lämnar in en ansökan om detta till tingsrätten på din ort, 6 § samäganderättslagen. Din bror som inte vill sälja kan inte hindra dig från att göra detta, förutom när det finns synnerliga skäl. Dessa ”synnerliga skäl” har i praxis tolkas väldigt strängt och det krävs mycket för att synnerliga skäl ska anses föreligga. Det som däremot kan bli ett problem är om ni inte får några bud på bostadsrätten eller att budet inte överstiger det minimipris ni har enats om, 9 § samäganderättslagen.

Köpa ut dig
Om ni istället kan lösa det mellan er, det vill säga att han köper ut dig från bostadsrätten går det också bra. Denna lösning kan vara att föredra om din bror har tillräckligt med pengar för att köpa ut dig, så att han blir ägare till 100%. Att kräva att bostadsrätten ska säljas på offentlig auktion kan vara en lösning för dig om din bror inte har möjlighet att köpa din del i bostadsrätten.

Svar på din fråga
Du kan ansöka om försäljning på offentlig auktion trots att du och din bror inte är överens om att bostadsrätten ska säljas. Detta innebär att han inte bara kan ”köra över” dig. Din bror har även möjlighet att köpa din del i bostadsrätten så att han blir ägare till 100% så att du får ut din del i pengar.

Jag hoppas du har fått svar på din fråga. Har du fler funderingar är du välkommen att ställa ytterligare en fråga. Vill du ha hjälp med att upprätta en ansökan till tingsrätten kan du kontakta någon av våra jurister. Det kan du göra HÄR.


Med vänlig hälsning,


Fråga Juristen

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden