Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Hur överlåter man halva villan till sin sambo?

    Hej! Jag vill köpa en del(50%) av samobons villa(han köpte villan förre vi blev tillsammans). Hur man gör det? Jag frågade mäklare att beräkna villans pris, nu har vi priset. Vad ska jag göra från här? Tack!

    Rådgivarens svar

    2018-09-26

    Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

    Aktuella bestämmelser hittas i jordabalken (JB) och inkomstskattelagen (IL).

    Det finns två sätt att överlåta halva sambons villa till dig, antingen genom gåva eller genom köp.

    Din sambo kan välja att överlåta halva villan till dig genom gåva, fördelen i detta fall är att det inte finns någon gåvoskatt och att ni slipper då betala skatt för överlåtelsen. Om ni väljer detta alternativ så behöver ni upprätta en gåvohandling som uppfyller formkraven för fastighetsöverlåtelser. Formkraven är att ni båda ska underteckna handling samt att handlingen ska innehålla uppgifter om köpeskillingen, i ert fall är köpeskillingen på 0kr eftersom det är en gåva. Formkraven hittas i 4 kap. 1 § Jordabalken.

    I det fall din sambo säljer halva villan till dig så beaktas detta som en vanlig försäljning, samma gäller för om du tar över halva lånet. Ni måste fortfarande upprätta en köpehandling som uppfyller formkraven som jag beskrev ovan. Din sambo kommer då att beskattas för försäljning i inkomstslaget kapitalinkomst, skatten för försäljning av fastighet brukar vara på 22%.

    Hoppas du känner att du fick svar på din fråga och vet lite mer kring era alternativ! Om du behöver mer hjälp så är du varmt välkommen att kontakta en av våra familjejurister här.

    Vänliga hälsningar,

    Alba

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden