Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hur överlåter man halva villan till sin sambo?

Hej! Jag vill köpa en del(50%) av samobons villa(han köpte villan förre vi blev tillsammans). Hur man gör det? Jag frågade mäklare att beräkna villans pris, nu har vi priset. Vad ska jag göra från här? Tack!

Rådgivarens svar

2018-09-26

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga!

Aktuella bestämmelser hittas i jordabalken (JB) och inkomstskattelagen (IL).

Det finns två sätt att överlåta halva sambons villa till dig, antingen genom gåva eller genom köp.

Din sambo kan välja att överlåta halva villan till dig genom gåva, fördelen i detta fall är att det inte finns någon gåvoskatt och att ni slipper då betala skatt för överlåtelsen. Om ni väljer detta alternativ så behöver ni upprätta en gåvohandling som uppfyller formkraven för fastighetsöverlåtelser. Formkraven är att ni båda ska underteckna handling samt att handlingen ska innehålla uppgifter om köpeskillingen, i ert fall är köpeskillingen på 0kr eftersom det är en gåva. Formkraven hittas i 4 kap. 1 § Jordabalken.

I det fall din sambo säljer halva villan till dig så beaktas detta som en vanlig försäljning, samma gäller för om du tar över halva lånet. Ni måste fortfarande upprätta en köpehandling som uppfyller formkraven som jag beskrev ovan. Din sambo kommer då att beskattas för försäljning i inkomstslaget kapitalinkomst, skatten för försäljning av fastighet brukar vara på 22%.

Hoppas du känner att du fick svar på din fråga och vet lite mer kring era alternativ! Om du behöver mer hjälp så är du varmt välkommen att kontakta en av våra familjejurister här.

Vänliga hälsningar,

Alba

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden