Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hur mycket får man störa sina grannar?

Vi bor i en bostadsrätt, två vuxna och två barn på 2,5 år och 8 mån. Vi har en granne som tycks störas av att vårt barn låter och leker. Vår son på 8 mån vaknar kl 06 och det är svårt att hålla honom tyst. Vår dotter på 2,5 år leker och blir ibland högljud men det är korta stunder ca 30 min och vi låter inte henne härja fritt. Min fråga är hur mycket får man acceptera att barn låter i en bostadsrätt? Normalt sover barnen mellan 19-06.

Rådgivarens svar

2020-05-17

Hej och stort tack för att ni vänder er till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Störningar i ett bostadsrättshus

Frågor om bostadsrätter regleras i bostadsrättslagen. En bostadsrättshavare se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar (7 kap. 9 § bostadsrättslagen). Det anses vara ett normalt inslag i boendet att det förekommer vissa lindriga störningar. Boendemiljön får dock inte försämras så mycket att boendet inte kan fungera på vanligt sätt. Exempel på störningar som inte är okej är upprepande hundskall, hög musik och skrik sent på kvällarna.

Vad gäller i ditt fall?

Det finns inget exakt mått på hur mycket man måste acceptera att ett barn låter i en bostadsrätt. Lagen är tyvärr ganska otydlig på detta område. Era barn måste givetvis få leka i sitt hem, men det får inte gå så pass långt att det påverkar era grannars liv. Det ska t ex inte behöva vara så att era grannar vaknar mitt i natten eller väldigt tidigt på morgonen av att era barn skriker. 

Något mer exakt svar än så kan jag tyvärr inte ge er. Jag skulle dock rekommendera er att kontakta er bostadsrättsförening eftersom de kan ha riktlinjer på vad som gäller. Det är t ex inte ovanligt att det ska vara lugnt och tyst en viss tid på dygnet.

Även om jag inte kan ge er ett exakt svar så hoppas jag ni känner att ni fick lite klarhet i vad som gäller. Har ni några fler funderingar är ni välkomna med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden