Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hur mycket får man störa sina grannar?

Vi bor i en bostadsrätt, 2:a våning. Vår granne under oss klagar på att det hörs när vi går runt i vårt boende. Vi använder tofflor - utan klack. Hon vill att vi skal gå barfota. Vad säger lagen?

Rådgivarens svar

2020-05-10

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller.

Störningar i ett bostadsrättshus

Frågor om bostadsrätter regleras i bostadsrättslagen. En bostadsrättshavare se till att de som bor i omgivningen inte utsätts för störningar (7 kap. 9 § bostadsrättslagen). Det anses vara ett normalt inslag i boendet att det förekommer vissa lindriga störningar. Boendemiljön får dock inte försämras så mycket att boendet inte kan fungera på vanligt sätt.

Typiska störningar är upprepande hundskall, hög musik sent på kvällarna och skrik. Att det låter när ni går runt i er lägenhet räknas dock inte som en sådan störning. Ni har alltså rätt att gå runt i er lägenhet med tofflor om ni så vill.

Jag hoppas det var svar på er fråga. Har ni några fler funderingar är ni välkomna med en ny fråga.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden