Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hur lång uppsägningstid har jag om jag hyr privat?

Hej,
Jag har hyrt en lgh/uthyrningsdel av en villa, kontraktet gäller tillsvidare med 3 mån uppsägning. Har jag som hyresgäst 1 mån uppsägning enligt privatuthyrningslagen?

Rådgivarens svar

2020-09-11

Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga.

Lagen om privat uthyrning av bostad

Enligt lagen om privat uthyrning av bostad har hyresgästen rätt att säga upp kontrakten med en månads uppsägningstid från det närmsta månadsskiftet. Hyresvärden, å sin sida, har tre månaders uppsägningstid från det närmsta månadsskiftet. Detta följer av 3 §

Din situation

Av din fråga framgår att du har hyrt en del av en villa. Det framgår inte klart att det rör sig om en situation där en privatperson hyr ut delen av villan privat eller inte, men eftersom frågan är formulerad utifrån privatuthyrningslagen tolkar jag det som att så är fallet. Som ovan angivet har då därmed en månads uppsägningstid från det närmsta månadsskiftet. Det finns dock vissa begränsningar. Om flera lägeneheter/delar av villan hyrs ut gäller enbart lagen för den första av lägenheterna/delarna. De resterande lägenheterna/delarna lyder istället under 12 kap jordabalken.


 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden