Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Hur lång uppsägningstid har jag om jag hyr privat?

    Hej,
    Jag har hyrt en lgh/uthyrningsdel av en villa, kontraktet gäller tillsvidare med 3 mån uppsägning. Har jag som hyresgäst 1 mån uppsägning enligt privatuthyrningslagen?

    Rådgivarens svar

    2020-09-11

    Hej och tack för att du vänder dig till oss med din fråga.

    Lagen om privat uthyrning av bostad

    Enligt lagen om privat uthyrning av bostad har hyresgästen rätt att säga upp kontrakten med en månads uppsägningstid från det närmsta månadsskiftet. Hyresvärden, å sin sida, har tre månaders uppsägningstid från det närmsta månadsskiftet. Detta följer av 3 §

    Din situation

    Av din fråga framgår att du har hyrt en del av en villa. Det framgår inte klart att det rör sig om en situation där en privatperson hyr ut delen av villan privat eller inte, men eftersom frågan är formulerad utifrån privatuthyrningslagen tolkar jag det som att så är fallet. Som ovan angivet har då därmed en månads uppsägningstid från det närmsta månadsskiftet. Det finns dock vissa begränsningar. Om flera lägeneheter/delar av villan hyrs ut gäller enbart lagen för den första av lägenheterna/delarna. De resterande lägenheterna/delarna lyder istället under 12 kap jordabalken.


     

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden