Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hur föreskriver man att tomt är enskild egendom?

Jag kommer få en tomt av min mamma där jag och min sambo vill bygga ett hus tillsammans. Hur ska vi då göra med gåvobrev/lagfart? Vi båda måste äga tomten tillsammans men vi vill även ha något som säger att tomten eller iallafall värdet av tomten tillhör mig om vi skulle separera. Hur gör man på bästa sätt?
 

Rådgivarens svar

2021-03-04

Hej och stort tack att du vänder dig med din fråga till oss på Fråga Juristen! Jag ska nedan försöka besvara din fråga så tydligt som möjligt genom att ge en allmän redogörelse över er situation och sedan praktiska tips på hur ni kan gå vidare.

Måste båda inskriva tomträttsinnehav?

Du skriver att du ska få en tomt av din mamma som gåva och undrar bland annat hur du och din sambo ska göra med lagfarten. När det kommer till registrering av ägandeförhållande av tomträtt är den rätta termen inskrivning av tomtsrättsinnehav, vilket regleras i Jordabalkens 21:a kapitel, medan lagfart avser ägandet till själva huset. För att inskrivning av tomtsrättsinnehav eller ansökan om lagfart ska gå igenom krävs att det finns en förvärvshandling i organal som styrker ägandeförhållandet. Detta kan exempelvis vara ett köpeavtal, gåvobrev eller arvsskifte. I och med att du skriver att du kommer få tomten som gåva av din mamma så antar jag därför att din sambo inte kommer ha någon förvärvshandling till tomten? Det finns heller inte något lagkrav på att båda sambosorna måste stå på tomträttsinnehavet, utan det räcker med att du gör detta. Detta behöver inte utgöra ett hinder för att din sambo ska stå på lagfarten till ert hus som ni planerar att bygga. Om ni har mera frågor om inskrivningen av tomträttsinnehavet och lagfarten rekommenderar jag er att kontakta Lantmäteriet direkt. 

Hur kan jag föreskriva att tomten är min enskilda egendom?

Med samboegendom avses "sambos gemensamma bostad och bohag utgör samboegendom, om egendomen förvärvats för gemensam användning" (SamboL § 3). Om sambos separar ska en bodelning göras där samboegendomen delas lika. Dock anges vissa undantag till § 3 i sambolagen. Exempelvis är egendom som sambo förvärvat som gåva av annan än den andra sambon med villkor att den ska vara mottagarens enskilda egendom inte samboegendom (SamboL § 4 p.1). Man kan även föreskriva i ett samboavtal att viss samboegendom ska ses som enskild egendom vid framtida bodelning, som då måste undertecknas av båda sambosarna (SamboL § 9).

Sammanfattning och råd till handlande 

Det finns alltså två alternativ för dig att få tomträtten som din enskilda egendom vid en eventuell framtida separation mellan dig och din sambo. Antingen kan din mamma upprätta ett gåvobrev till dig där det föreskrivs att tomträtten är din enskilda egendom. Detta gåvobrev kan du då också använda som förvärvshandling till Lantmäteriet när du ska skriva in dig på tomträtten. Saknas sådant gåvobrev kan tomten komma att ses som samboegendom, och du och din sambo behöver då upprätta ett samboavtal där ni föreskriver att tomten ska vara din enskilda egendom vid en framtida bodelning. Skulle ni behöva hjälp med att upprätta ett juridiskt giltigt gåvobrev eller samboavtal är ni mer än välkomna att kontakta våra duktiga jurister på Familjens Jurist. Där kan ni boka tid för rådgivning direkt, men det finns också möjlighet att upprätta ett samboavtal direkt i deras online-tjänst för endast 599 kr! 

Jag hoppas att du har fått svar på din fråga! Skulle du behöva hjälp med någon ytterligare fråga i framtiden är du varmt välkommen åter till oss på Fråga Juristen i framtiden. 

Lycka till

Lovisa 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden