Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hur behåller vi stugan i familjen?

Jag är enda barnet. Min mor är dement och står under förmyndare. Jag är god man åt henne. Min far är över 80 år och äger ihop med min mor en sommarstuga, taxerad till ca 650 000. Stugan är obelånad. Det finns dock ett gammalt pantbrev på 15 000 från 1969. Mor och far är gifta. Båda har i testamenten skrivit att om de avlider först ska deras halva av stugan gå till mig. Mor skrev testamente långt före hon blev sjuk, på advokatbyråt. Själv har jag en låg årsinkomst pga att jag har egen firma på deltid som inte går med någon direkt vinst, vilket gör att hittills inte fått lån.

Nu har min far berättat att han har skulder på ca 90 000, (fackligt medlemslån på ca 50 000 samt olika kreditkortsskulder). Vad gör vi för att rädda sommarstugan kvar i familjen, den är mitt enda arv? Kan min far ge mig sin del eller hela som gåva? Han står ensam på lagfarten till egendomen sedan 1969. Jag förstår att min mor via överförmyndare måste ge sitt godkännande. Kan min fars långivare försätta honom i konkurs om ha skriver ett gåvobrev, stugan är inte säkerhet för lånen? Kan de återkalla stugan om han avlider? Om han avlider först, får min mor överta hans skulder (hon är idag skuldfri) via dödsboet? Kan man på något sätt göra en inteckning i stugan och täcka hans skulder och på så sätt åtminstone få behålla stugan? Det känns så meningslöst att en fastighet värd tio gånger så mycket som skulden är på ska gå ur familjens händer för en mindre skuld. Jag verkar inte få några lån på grund av min låga årsinkomst, (har inga betalningsanmärkningar eller liknande), men det kanske ändras om jag ärver åtminstone halva stugan? Vi sitter och försöker reda ut om vi ska försöka göra en inteckning i fars namn nu, om vi kan hitta en bank som är villiga till det, och lösa hans skulder och sedan kan han kanske vara fri att skriva över stugan i gåva till mig? Eller är det bättre att vänta till han avlider och låta dödsboet göra inteckning eller jag själv?

Rådgivarens svar

2017-07-24

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Jag tycker att det låter som en bra idé för din far att belåna upp sommarstugan så att han kan betala av sitt fackliga medlemslån och sina kreditkortsskulder och därmed sänka sina räntekostnader då han kommer att ha sommarstugan som säkerhet. För att göra det måste han ta ut nya pantbrev i fastigheten eftersom det idag endast finns ett pantbrev värt 15 000. Pantbrev kostar en avgift om 2 % av det belopp som intecknas. Då fastigheten inte utgör makarnas gemensamma bostad krävs inget godkännande från din mor för att din far ska kunna pantsätta sin egen del av fastigheten. Då det bör vara ekonomiskt fördelaktigt att lägga om lånen finns det ingen anledning att vänta med att göra inteckning till att din far avlidit.

Din far kan inte ge dig hela stugan på egen hand eftersom den är samägd med din mor och det kräver båda ägarnas samtycke att ge bort fastigheten i sin helhet. Han kan dock förfoga över sin egen ägarandel i fastigheten. Om din far överlåter sin halva av sommarstugan till dig så kan den inte utmätas för hans skulder. Dock är det så att om din far går i personlig konkurs så kan gåvan komma att återvinnas till konkursboet enligt 4 kap. konkurslagen. Jag har ingen helhetsbild av din fars ekonomi och lånevillkor men det kan konstateras att personliga konkurser förekommer mycket sällan.

Sammanfattningsvis kan din far antingen själv ta en inteckning i fastigheten för att lösa sina skulder, eller så överlåter han sin del i fastigheten till dig och då kan du försöka ta lån med fastigheten som säkerhet för att hjälpa din fars i sin skuldsituation.

Hoppas att du fått svar på dina funderingar, har du följdfrågor är det bara att återkomma i kommentarsfältet så ska vi försöka svara på dem.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden