Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Höja hyreskostnad under pågående hyresperiod

Hej. Jag och min sambo hyr lägenhet av en bekant. Nu har bostadsrättsföreningen beslutat om en höjning i avgift för min hyresvärd på 7%, och han vill höja hyran med dessa 7% för att kompensera. I hyresavtalet står det ingenting om oförutsagda höjningar, så är det rätt av mig att begära att vänta tills hyresavtalet går ut innan eventuella ändringar i hyran?

Rådgivarens svar

2020-03-07

Hej! Tack för att du ställer din fråga till Fråga Juristen.

Möjligheten att ändra hyresvillkor under pågående hyresperiod
Ni hyr en bostadslägenhet privat av en bekant till er. I det fallet blir lagen om uthyrning av egen bostad aktuell. Om hyresvärden eller hyresgästen vill att hyresvillkoren i hyresavtalet ska ändras, ska denne skriftligen meddela motparten om ändringen. Det här gäller exempelvis om hyresvärden vill höja hyreskostnaden som i ert fall. Därefter kan hyresvärden och hyresgästen försöka komma överens om ändringen. Om en överenskommelse inte kan nås, har den som önskar ändra i hyresvillkoren rätt att vända sig till hyresnämnden som bestämmer om ändringen av hyresvillkoren ska fastställas eller inte (4 § lagen om uthyrning av egen bostad). Till dess att hyresnämnden har avgjort frågan så fortsätter de tidigare hyresvillkoren i avtalet att gälla.

Familjens Jurist hjälper gärna till i frågor om hyra
Många frågor kan uppkomma om du hyr din bostad. Familjens Jurist hjälper gärna till att besvara juridiska frågor om hyra och kan dessutom hjälpa er att upprätta ett nytt hyresavtal om det skulle bli aktuellt. Läs mer här om hur Familjens Jurist hjälper er med hyresavtal.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden