Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hemförsäkring för andrahandshyresgäst

Hejsan!
Min fråga lyder. Jag har fått information via personen jag hyr utav dvs jag hyr i andrahand, att jag som andrahandsboende har en försäkring. Nu har min jacka och hemnyckeln blivit stulen och jag kan inte få någon ersättning från försäkringen då jag inte har någon försäkring. Försäkringen gällde alltså bara förstahands personen och inte mig. Vad kan jag göra i denna situation? då förstahands personen gett mig informationen att jag har en försäkring och att jag inte behöver teckna någon både muntligt när jag skrev på hyreskontraktet och även skriftligt under flera tillfällen via SMS. Tack i förhand :D

Rådgivarens svar

2017-12-01

Hej!

Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Hemförsäkring
En hemförsäkring täcker personlig egendom, alltså dina saker. Detta gäller saker du har i hemmet, förråd, saker du förvarar någon annanstans, t.ex. i ett skåp på jobbet eller skolan och saker du har på dig. Hemförsäkringen täcker bland annat för stöld, skadegörelse och brand.

Hemförsäkringen gäller för försäkringstagaren, alltså den som har tecknat försäkringen. Försäkringen gäller också för övriga personer som är folkbokförda på samma adress och har ett gemensamt hushåll, dvs. delar på ekonomi, kylskåp och liknande. En hemförsäkring gäller däremot som huvudregel inte för en andrahandshyresgäst. Detta betyder att även om förstahandshyresgästen har en hemförsäkring kommer denna inte täcka andrahandshyresgästen. Villkoren vid andrahandsuthyrning varierar dock mellan olika försäkringsbolag. Kontakta därför aktuellt försäkringsbolag och fråga vad som gäller.

Informationen från förstahandshyresgästen
Du skriver att personen du hyr i andra hand av har sagt att du har en försäkring, hen menar antagligen att du omfattas av hens hemförsäkring. Jag tolkar det även som att du har tagit kontakt med försäkringsbolaget som säger att detta inte stämmer. Även om personen du hyr av gav dig den informationen ger det dig tyvärr inte rätt att till att få ersättning av försäkringsbolaget.

Frågan är dock om du kan kräva ersättning av förstahandshyresgästen. Om ni hade en överenskommelse om att du inte behövde teckna en egen hemförsäkring eftersom hen lovade att hens egna försäkring skulle täcka dig kan hen hållas ansvarig för detta. Det är dessutom till din fördel om du kan bevisa detta genom SMS. Detta kräver dock att du tar upp en talan om skadestånd i domstol vilket kan leda till stora rättegångskostnader. Det är därför inget du rekommenderas att göra.

Sammanfattning
Du bör teckna en egen hemförsäkring. Även om du inte kan få ersättning för den stulna jackan och nycklarna kan en hemförsäkring hjälpa dig vid framtida händelser. Vid kontakt med försäkringsbolaget bör du uppge att du bor i andra hand för att försäkringen ska bli rätt.

Jag hoppas att du fick vägledning i din fråga.

Vänligen,
Sofia Berg

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden