Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Hembudsklausuler i bostadsföreningar

    Jag har skrivit på ett överlåtelseavtal och ett depositionsavtal hos mäklare, för en lägenhet i en bostadsförening (inte BRF). Jag blev erbjuden av säljaren att köpa lägenheten till ett fast belopp 1,5 milj. 1 dag efter vi skrivit kontrakt dyker en granne upp hos säljaren och hävdar hembud som finns i föreningens stadgar, om att en lapp ska hängas i trapphuset 10 dagar innan den går ut på marknaden. Säljaren har endast hängt 7 dagar i trapphuset, men grannen ska ha blivit informerad tidigare och inte hört något. Grannen vill nu köpa lägenheten för 1,5 miljoner.

    Jag vill köpa lägenheten för att bo där, medan grannen som redan har en identisk lägenhet vill göra ett klipp och totalrenovera lägenheten.

    Min fråga är har jag någon möjlighet att driva denna fråga? Hur ser reglerna kring hembud ut i Sverige i dag? Känns som regeln är skapad i en annan tid. Vad ska jag göra för att få behålla lägenheten?

    Rådgivarens svar

    2020-04-17
    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och svaren utgår från juridiken så som den såg ut då svaret publicerades, gällande rätt kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden