Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Har min föredetta sambo rätt till hälften av mitt hus?

År 2010 köpte jag ett hus. Min sambo hade skulder och fick inte ta lån så jag stod som ensam ägare på huset. För några månader sedan gjorde han slut och flyttade till en lägenhet så jag bor nu själv i huset och ska sälja det. Nu hävdar min exsambo att han har rätt till halva beloppet (när huset är sålt) enligt sambolagen. Är detta rätt? 

Rådgivarens svar

2019-05-30

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Här nedan kommer en redogörelse för de bestämmelser som aktualiseras i ditt ärende. Reglerna om sambors egendom och bodelning vid samboförhållanden hittar vi i sambolagen (2003:376).

Sambors gemensamma bostad och bohag
När ett samboförhållande upphör och någon sambo påkallar det ska en bodelning göras. Vid bodelning efter ett samboförhållande är det samboegendomen som ska fördelas mellan samborna. Samboegendom är bostad och bohag som förvärvats för gemensamt bruk och som varken är enskild egendom eller egendom som enligt ett samboavtal inte ska ses som samboegendom. Att bostad och bohag är samboegendom innebär att värdet av egendomen kan bli föremål för hälftendelning vid samboendets upplösning, oavsett vem av samborna som står som ägare. Bostad och bohag som köpts innan ett samboförhållande är som regel inte samboegendom. Av din fråga framgår att ni var sambos under den tid då du köpte huset och något avtal mellan er om att frångå sambolagen verkar inte finnas, vilket innebär att huset bör ses som samboegendom och kan därmed ingå i en bodelning. Det att den som påstår att det föreligger ett införskaffande för gemensam användning, ditt ex i det här fallet, som ska kunna visa att bohaget införskaffats under samboförhållandets gång. 

En annan förutsättning är att sambon påkallar bodelning inom ett år efter att förhållandet upphörde. Efter att ettårsfristen har löpt ut så kan man som före detta sambo inte längre påkalla en bodelning och alltså inte få ut sin rätt. I ditt fall har ditt ex redan påkallat en bodelning.

Sammanfattning
Av förutsättningarna i din fråga verkar ditt ex ha rätt till hälftendelning av huset. Om du skulle vilja ha vidare hjälp med ditt ärende så arbetar våra jurister på Familjens jurist bl.a. med ärenden som dessa. Du kan boka tid hos en jurist här.

För att undvika en liknande situation i framtiden, rekommenderar jag att skriva ett samboavtal. På så vis avtalar man bort samlagens bestämmelser och en sambo kan inte i efterhand hävda rätt till sådant som den andra sambon införskaffat under förhållandet.

Hoppas att du fick svar på din fråga! Om det uppstår fler frågor är du välkommen att ställa dem.

Med vänlig hälsning,
Cebrina Carlsson

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden