Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Har jag rätt till hyresnedsättning vid stambyte?

Hej jag har genomgått stambyte och de rev ut mitt kök. Under 3veckors tid hade jag inga matlagningsmöjligheter. Har jag rätt till hyresnedsättning?

Rådgivarens svar

2020-12-23

Hej och tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen! Nedan följer en redogörelse för vad som gäller i din situation.

Frågan gäller hyra och det är därför den s.k. hyreslagen som är tillämplig.

Underhåll av lägenheten

Enligt 12 kap 15 § JB ska hyresvärden under hyrestiden hålla lägenheten i sådant skick att den är fullt brukbar. Hyresvärden är skyldig att med skäliga tidsmellanrum tapetsera om, måla och utföra andra sedvanliga reparationer med anledning av lägenhetens försämring genom ålder och bruk.

Hyresnedsättning

Hyresgästen kan ha rätt till hyresnedsättning pga hinder och men som uppstår i bostaden utan att det är hyresgästen som har orsakat detta. Enligt 12 kap 16 § 3 st. kan hyresvärden och hyresgästen dock avtala om att rätten till hyresnedsättning inte ska gälla när hyresvärden utför sedvanligt underhåll. Det är väldigt vanligt att en sådan klausul finns i hyresavtalet.

Det kan dock vara så att man i vissa fall har rätt till hyresnedsättning vid sedvanligt underhåll. Detta kan vara fallet om hyresvärden gör en väldigt omfattande renovering, t.ex. då det görs ett stambyte och hyresvärden samtidigt väljer att rusta upp kök och badrum.

Din situation

Du skriver att hyresvärden har gjort ett stambyte i ditt kök och att du därför inte har kunnat använda köket på 3 veckor. Stambyte är ett s.k. sedvanligt underhåll som hyresvärden är skyldig att utföra. Enligt hyreslagen kan man ha rätt till hyresnedsättning vid ett sådant underhåll, men det är mycket vanligt att man har avtalat bort den rätten i sitt hyresavtal. Jag rekommenderar dig därför att läsa vad som står i ditt hyresavtal. Står det inget om hyresnedsättning vid sedvanligt underhåll kan du begära detta av din hyresvärd.

Om du behöver ytterligare juridisk rådgivning rekommenderar jag att du kontaktar Familjens Jurist som kan hjälpa dig i frågor om hyresavtal.

Hoppas att du fick svar på din fråga! Återkom gärna om du har fler frågor.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden