Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Har jag möjlighet att frånträda ett föravtal på bostadsrätt?

Hej!

Jag och min sambo har skrivit på ett förhandsavtal på en nyproduktion (bostadsrätt). Tillträde till inflytt har skrivits mellan Q3 2018 och Q1 2019, vilket är tre perioder. Vi har läst att detta gör att avtalet inte giltigt med så långt tidspann. Stämmer detta? Vi skulle gärna vilja bryta avtalet om det är möjligt. Är detta något man kan gå vidare på?

Hälsningar

Rådgivarens svar

2018-02-04

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din frågeställning!

Regler om bostadsrätter återfinns i bostadsrättslagen (BRL), se lagen här.

Det har på senaste tiden skrivits mycket om förhandsavtal som anger en lång tidsfrist för beräknat tillträde, och att detta skulle leda till ogiltighet av avtalen, se bl.a denna artikeln. Jag ska försöka reda ut denna fråga med hjälp av det jag kan få fram av det rättsliga stoffet.

I 5 kap. 3 § BRL anges att ett förhandsavtal ska innehålla vissa uppgifter, bl.a. beräknad tidpunkt för upplåtelsen. I 4 § samma kap anges att ett avtal som inte innehåller dessa uppgifter är ogiltigt. Vidare anges i 8 § att om försening med upplåtelsen föreligger, har bostadsrättshavaren möjlighet att frångå avtalet. För det fallet att avtalet är ogiltigt, ska förskottsbetalning återbetalas enligt 9 §.

När är då tidpunkten för upplåtelsen så otydligt angiven att det medför ogiltighet? Det finns faktiskt inte ett tydligt svar på den frågan, men det torde inte vara förenligt med lagstiftningen att uppställa en tidsperiod om tillträde som sträcker sig över tre kvartal. Detta särskilt då lagstiftningen bygger på ett konsumentskyddintresse i grunden. Frågan är däremot inte prövad och det går således inte att säga säkert vad som gäller, men som du säkert har läst finns det många jurister som menar att ett sådant villkor medför ogiltighet av avtalet.

Jag hoppas att detta var till någon hjälp! Om du vill ha juridisk hjälp vid hävning av avtalet är du välkommen att boka en tid med en av Familjens jurists jurister som kan företräda dig i detta ärende. Boka tid kan du göra i denna länk.
Vänliga hälsningar

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden