Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Har hyresvärden rätt att gå in i inneboendes rum och ta saker utan lov?

Jag flyttade in i ett rum som inneboende. Rummet var mitt, badrum och kök delas. Frukost äts på rummet. Kontrakt skrevs, jag betalade hyra och deposition. Två veckor efter inflytt går jag in i köket, middagstid. Fanns inga regler att jag inte får röra mig fritt där. Jag blir utkörd av en arg hyresvärd (hade fått vibbar av att hon aldrig ville se mig) Dagen därpå kommer ett sms, "vi måste prata". Senare samma dag: "Jag säger upp kontraktet". Jag svarar att det vill jag med, sedan skriver jag ut två papper för att jag vill ha uppsägningen ordentligt. Dessa papper lägger jag i hallen för henne att skriva under. Dagen efter kommer ett till sms, "jag har tagit ut en blomma från ditt rum som höll på att dö, och ta ut dina kläder från mitt antika skåp". Hon har gått in i mitt rum utan mitt samtycke. När jag kommer hem sent samma dag märker jag att hon även tagit mitt hyreskontrakt som låg på bordet (jag har foto på hyreskontraktet) dessutom har hon tagit uppsägningsavtalen. Dagen efter detta knackar hon på min dörr, och jag som redan är rädd för den här henne lyckas slå på röstinspelning. Samtalet är minst sagt spänt och irriterat. Hon lyssnar inte alls på vad jag har att säga och börjar tillslut gå. Jag säger att "går du in i mitt rum så anmäler jag dig". Då slår det slint för henne: "du sover inte här en natt till" och "tänk på konsekvenserna". Hon svarar inte på vad konsekvenserna är, men fortsätter bara säga "du sover inte här en natt till" och blir mer och mer aggressiv. Efter samtalet ringer jag min mamma och berättar att jag är rädd. Då stormar hon in i rummet och säger att "du ska vara ute om en timme". Jag vill inte ta reda på konsekvenserna så jag packar viktigaste sakerna och flyr till en vän. Sms tre dagar senare: "behöver veta när du hämtar dina saker, återkom ikväll senast". Jag svarar att jag inte vet än. Imorse kom ett till sms “dina saker står utanför min ytterdörr i kartonger". Jag får panik, känner mig otroligt kränkt av att hon har gått in i mitt rum och rotat i mina saker. Dessutom lämnat dem utanför lägenheten där de finns risk för stöld. Jag lämnar jobbet, ringer alla jag känner för att kunna lösa förråd, bil, bärhjälp. Jag ville gå in i lägenheten för att kolla så att hon inte glömt något. Då märker jag att hon har bytt lås. Jag har alltså inte ens tillgång till lägenheten jag har hyreskontrakt och betalat hyra för. Bör jag anmäla, i så fall för vad? Egenmäktigt förfarande, hemfridsbrott, olaga tvång? Skadestånd för kontraktsbrott?

Rådgivarens svar

2019-09-27

Hej!

Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga! Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller och hur du kan gå vidare i din situation.

Allmänt om inneboende

Inneboende har tyvärr väldigt begränsade rättigheter och det finns inte någon speciell lag som reglerar deras rättigheter. Det är därför viktigt att det finns ett hyresavtal mellan hyresvärden och inneboende, vilket det finns i ditt fall.

Kontraktsbrott

Det finns en avtalsrättslig princip som kallas pacta sunt servanda. Principen innebär att avtal ska hållas och gäller generellt för avtal. Det finns vissa undantag från principen t.ex. när en part lider av en psykisk störning. Om den ena parten bryter mot avtalet kan det leda till att parten blir skadeståndsskyldig för kontraktsbrott.

Egenmäktigt förfarande

Egenmäktigt förfarande regleras i 8 kap. 8 § brottsbalken (BrB). Den som olovligen tar och brukar eller på annat sätt tillgriper något döms för egenmäktigt förfarande till böter eller fängelse i högst ett år. Tagande ska vara olovligt d.v.s. ske utan ägarens lov.

Hemfridsbrott

Hemfridsbrott regleras i 4 kap. 6 § BrB. Den som olovligen intränger eller kvarstannar där annan har sin bostad vare sig det är rum, hus, gård eller fartyg döms för hemfridsbrott till böter. Med bostad menas inte bara en lokal eller en annan plats där en person bor stadigvarande under en längre tid. En tillfällig bostad kan också vara en persons bostad t.ex. ett hotellrum, en hytt på en båt eller ett tält. Den brottsliga handlingen består i att någon olovligen intränger eller kvarstannar.

Sammanfattning och råd

Kontraktsbrott, egenmäktigt förfarande och hemfridsbrott är de brott som kan bli aktuella i ditt fall. Hyresvärden har begått ett kontraktsbrott eftersom personen inte fullföljer det som ni har kommit överens om i hyresavtalet. Egenmäktigt förfarande och hemfridsbrott kan också göras gällande med tanke på att hyresvärden har gått in på ditt rum och tagit dina saker utan tillstånd.

Jag skulle rekommendera dig att göra en polisanmälan. Om du behöver ytterligare juridisk vägledning är du varmt välkommen att kontakta någon av våra jurister på Familjens Jurist.

Jag hoppas att du fick svar på din fråga!

Vänliga hälsningar

Fråga Juristen

 

 

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden