Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Hålla inne deposition

Hej! Jag har hyrt ut min lägenhet i ca 1 år och tog då en deposition motsvarande en månadshyra. Då jag ska sälja den nu när kontraktet går ut sista juli så fick jag tillgång till lägenheten en eftermiddag för att visa den för en mäklare. Väl i lägenheten så märkte jag att det var svarta märken på den nymålade köksväggen i köket och att en kökslucka i det högblanka vita köket fått en fuktskada. Problemet är att det är ett kök från IKEA och att just de köksluckorna utgått och inte säljs längre. Det ser riktigt tråkigt ut och jag vet inte riktigt hur jag ska gå tillväga. En sådan skada är väl mer än vanligt slitage? Kan jag dra av från depositionen utan att få dåligt samvete?

Rådgivarens svar

2019-08-12

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! 

Reglerna som besvarar frågan hittar du i kap. 12 jordabalken (hyreslagen). 

Normalt slitage 

En hyresgäst ska under hyrestiden vårda lägeheten väl och är skyldig att ersätta all skada som orsakas av eget och andras vållande och försummelse. Hyresgästen har dock rätt till normal förslitning. 

Vad utgör normalt slitage? 

Exempel på normalt slitage är märken och hål efter tavlor och möbler samt mindre repor i golvet. Fettfläckar räknas även vanligtvis som normalt slitage, speciellt när de uppenbarat sig i köket. 

Rengöring av målade ytor ingår i hyresgästens vårdplikt, vilket innebär att de svarta märkena skulle kunna medföra att hyresgästen brustit i vårdplikten. I ditt fall är det nog avgörande hur framträdande de svarta märkena är. 

Vattenskadade golv har inte ansetts utgöra normalt slitage (NJA 1987 s 668). Att en vattenskadad kökslucka skulle räknas som normalt slitage är därför inte helt säkert. Avgörande bör vara hur skadan uppkommit och om hyresgästen kan ha ansetts agerat vårdslöst eller oaktsamt. 

Sammanfattning 

Hyresgästen har en viss vårdplikt av lägenheten. I ditt fall är det möjligt att skadorna rör sig om normalt slitage, men det är inte säkert. Jag skulle rekommendera att du tar kontakt med hyresgästen och frågar hur skadorna har uppkommit för att få en tydligare bild av om hen agerat oaktsamt. 

Vidare kan du meddela att du tänker hålla inne depostionen som ersättning för skadorna. Men kom ihåg att det är du som måste bevisa att det är hyresgästen som har orsakat skadorna vid en eventuell tvist. Exempelvis genom att visa att de inte fanns vid inflyttningen, men väl vid avflyttningen. 

Mvh 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden