Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Grannar som klagar och störningar i hyresrätt

Hej! Vår granne klagar på att barnen leker och låter dagtid, han menar att dom går för ofta i ytterdörren, dom dunsar i trappen när dom går och att dom inte ska leka i sina sovrum som gränsar till hans sovrum då.det låter för mycket in till honom. Han har upprepade gånger skällt och hotat min sambo att han ska anmäla oss( han ringer till hyresvärden hela tiden). Hyresvärden verkar inte tycka att vi stör då vi inte fått några brev eller varningar. Vad är man? Barnen mår dåligt och känner att dom är dåliga som inte är tillräckligt tysta. Känns som en ohållbar situation för oss men samtidigt vill vi inte flytta då vi i övrigt trivs väldigt bra. Mvh

Rådgivarens svar

2018-10-13

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer ett svar avseende störningar i hyresrätt och klagomål av grannar. Din fråga regleras i 12 kap. jordabalken.

Störningar i hyresrätt
Hyresgästen ska vid användande av lägenheten se till att omgivningen inte utsätts för störningar som inte skäligen bör tålas. Om någon granne stör och man bor i hyresrätt kan man vända sig till hyresvärden för att få hjälp. Hyresvärden har många gånger en störningsjour som kan komma för att göra en bedömning av om ljudet är störande. Om ljudet är störande brukar de störande få en varning i första hand. I sista hand sägs den störande hyresgästen upp.

Alla ljud i ett flerbostadshus är emellertid inte otillåtna störningar. Att barn leker i lägenhet på dagtid eller små barn som vaknar på natten och skriker är sådant som man typiskt sett får räkna med när man bor i lägenhet. Det du beskriver torde vara sådant som skäligen bör tålas och som inte utgör störningar. Du skriver också att ni inte fått varningar eller brev från hyresvärden, vilket tyder på att inte heller hyresvärden anser ljudet vara störande. Det är såklart ohållbart att detta pågår och ni ska givetvis inte behöva flytta. Jag rekommenderar att ni i första hand pratar om problemet med er hyresvärd som förhoppningsvis kan hjälpa er att komma fram till en lösning. Kanske kan hyresvärden prata med er granne för att få dennes beteende att upphöra.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga. Är du i ytterligare behov av hjälp föreslår jag att du tar kontakt och bokar tid med en av våra erfarna jurister här. Familjens Jurist erbjuder flertalet tjänster som kan anpassas efter vad just du behöver. Du är alltid välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Fråga Juristen. Lycka till!

Med vänliga hälsningar,
Therese

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden