Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Grannar som klagar och störningar i hyresrätt

    Hej! Vår granne klagar på att barnen leker och låter dagtid, han menar att dom går för ofta i ytterdörren, dom dunsar i trappen när dom går och att dom inte ska leka i sina sovrum som gränsar till hans sovrum då.det låter för mycket in till honom. Han har upprepade gånger skällt och hotat min sambo att han ska anmäla oss( han ringer till hyresvärden hela tiden). Hyresvärden verkar inte tycka att vi stör då vi inte fått några brev eller varningar. Vad är man? Barnen mår dåligt och känner att dom är dåliga som inte är tillräckligt tysta. Känns som en ohållbar situation för oss men samtidigt vill vi inte flytta då vi i övrigt trivs väldigt bra. Mvh

    Rådgivarens svar

    2018-10-13

    Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer ett svar avseende störningar i hyresrätt och klagomål av grannar. Din fråga regleras i 12 kap. jordabalken.

    Störningar i hyresrätt
    Hyresgästen ska vid användande av lägenheten se till att omgivningen inte utsätts för störningar som inte skäligen bör tålas. Om någon granne stör och man bor i hyresrätt kan man vända sig till hyresvärden för att få hjälp. Hyresvärden har många gånger en störningsjour som kan komma för att göra en bedömning av om ljudet är störande. Om ljudet är störande brukar de störande få en varning i första hand. I sista hand sägs den störande hyresgästen upp.

    Alla ljud i ett flerbostadshus är emellertid inte otillåtna störningar. Att barn leker i lägenhet på dagtid eller små barn som vaknar på natten och skriker är sådant som man typiskt sett får räkna med när man bor i lägenhet. Det du beskriver torde vara sådant som skäligen bör tålas och som inte utgör störningar. Du skriver också att ni inte fått varningar eller brev från hyresvärden, vilket tyder på att inte heller hyresvärden anser ljudet vara störande. Det är såklart ohållbart att detta pågår och ni ska givetvis inte behöva flytta. Jag rekommenderar att ni i första hand pratar om problemet med er hyresvärd som förhoppningsvis kan hjälpa er att komma fram till en lösning. Kanske kan hyresvärden prata med er granne för att få dennes beteende att upphöra.

    Jag hoppas att du fått svar på din fråga. Är du i ytterligare behov av hjälp föreslår jag att du tar kontakt och bokar tid med en av våra erfarna jurister här. Familjens Jurist erbjuder flertalet tjänster som kan anpassas efter vad just du behöver. Du är alltid välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Fråga Juristen. Lycka till!

    Med vänliga hälsningar,
    Therese

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden