Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Giltigt skäl till uppsägning av privatuthyrd bostad

Hej jag har en fråga angående privatuthyrningslagen. Om jag hyr en källarlägenhet i en villa och de som äger bostaden bor i våningen ovanpå då räknas det till privatuthyrningslagen. Då har ägaren om den vill säga upp mig 3 månaders uppsägning och jag 1 månad om jag har förstått det rätt. Men har ägaren rätt att hur som helst säga upp mig eller måste det finnas skäl till uppsägningen? Om nu ägarens dotter vill bo där kan det vara skäl nog?

Rådgivarens svar

2018-05-29

Hej! Tack för att ni valt att vända er till Fråga Juristen med er juridiska fråga.

Privatuthyrningslagens regler

Av den information du har lämnat så talar det för att lagen om uthyrning av egen bostad (den du benämnt privatuthyrningslagen) är tillämplig. Uppsägningstiderna som du tagit upp i din fråga har du uppfattat korrekt enligt denna lag. Om din hyresvärd säger upp hyresavtalet så gäller tre månaders uppsägningstid om ni inte avtalat längre tid. Något som är värt att lägga märke till är att det är tre månader från det månadsskifte efter det att uppsägningen sker. Om uppsägningen exempelvis sker 5 juni så ska du vara ute ur lägenheten månadsskiftet september/oktober. Utifall ni avtalat kortare tid är denna inte gällande.

Däremot behöver inte hyresvärden lämna några skäl för att säga upp uthyrningen och du som hyresgäst har heller ingen besittningsrätt. Hyresvärden kan alltså säga upp hyresavtalet med tre månaders uppsägningstid oberoende av hur du som hyresgäst har skött dig.

Hoppas detta svar var till din hjälp och om det är något mer du undrar över är du välkommen att skriva till oss igen.

Med vänliga hälsningar,

Gabriel

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden