Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Giltigt skäl till uppsägning av privatuthyrd bostad

    Hej jag har en fråga angående privatuthyrningslagen. Om jag hyr en källarlägenhet i en villa och de som äger bostaden bor i våningen ovanpå då räknas det till privatuthyrningslagen. Då har ägaren om den vill säga upp mig 3 månaders uppsägning och jag 1 månad om jag har förstått det rätt. Men har ägaren rätt att hur som helst säga upp mig eller måste det finnas skäl till uppsägningen? Om nu ägarens dotter vill bo där kan det vara skäl nog?

    Rådgivarens svar

    2018-05-29

    Hej! Tack för att ni valt att vända er till Fråga Juristen med er juridiska fråga.

    Privatuthyrningslagens regler

    Av den information du har lämnat så talar det för att lagen om uthyrning av egen bostad (den du benämnt privatuthyrningslagen) är tillämplig. Uppsägningstiderna som du tagit upp i din fråga har du uppfattat korrekt enligt denna lag. Om din hyresvärd säger upp hyresavtalet så gäller tre månaders uppsägningstid om ni inte avtalat längre tid. Något som är värt att lägga märke till är att det är tre månader från det månadsskifte efter det att uppsägningen sker. Om uppsägningen exempelvis sker 5 juni så ska du vara ute ur lägenheten månadsskiftet september/oktober. Utifall ni avtalat kortare tid är denna inte gällande.

    Däremot behöver inte hyresvärden lämna några skäl för att säga upp uthyrningen och du som hyresgäst har heller ingen besittningsrätt. Hyresvärden kan alltså säga upp hyresavtalet med tre månaders uppsägningstid oberoende av hur du som hyresgäst har skött dig.

    Hoppas detta svar var till din hjälp och om det är något mer du undrar över är du välkommen att skriva till oss igen.

    Med vänliga hälsningar,

    Gabriel

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden