Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Giltigt skäl för uthyrning av hyresrätt i andra hand

Hej.

Jag och min flickvän har tänkt att testa på sambolivet.
Jag bor idag i villa som jag äger som hon har tänkt att flytta in i.

Hon bor i en hyresrätt och har gjort detta i 6 månader.
Har hon laglig rätt till att hyra ut lgh i x antal månader för att testa på samboskap eller kan hyresvärden neka henne detta?

Rådgivarens svar

2018-10-08

Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer ett svar avseende uthyrning av hyresrätt i andra hand. Din fråga regleras i Hyresnämndens regler.

Att hyra ut hyresrätt i andra hand
För att hyra ut en hyresrätt i andra hand krävs godkännande från hyresvärden, vilket rekommenderas att ansöka om skriftligt. Det finns giltiga skäl att hyra ut en hyresrätt i andra hand. Ett av dessa skäl är att på prov flytta ihop med någon. Andrahandshyresgästen ska vara en skötsam person. Detta framgår av hyresnämndens regler, som är tvingande. Detta innebär att din flickväns hyresvärd inte får ha strängare regler, men kan tillåta fler skäl för uthyrning. Det vanligaste är att tillstånd att hyra ut i andra hand utfärdas för ett år i taget. Därefter får ny ansökan göras.

Vad gäller i ert fall?
Att inleda ett samboförhållande på prov är alltså ett giltigt skäl för att hyra ut hyresrätten i andra hand, så länge andrahandshyresgästen är en skötsam person. Om hyresvärden nekar din flickvän uthyrning kan beslutet överklagas hos hyresnämnden.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga. Är du i ytterligare behov av hjälp, exempelvis med att upprätta ett samboavtal, föreslår jag att du tar kontakt och bokar tid med en av våra erfarna jurister här. Familjens Jurist erbjuder flertalet tjänster som kan anpassas efter vad just du behöver. Du är alltid välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Fråga Juristen. Lycka till!

Med vänliga hälsningar,
Therese

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden