Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Giltigt skäl för uthyrning av hyresrätt i andra hand

    Hej.

    Jag och min flickvän har tänkt att testa på sambolivet.
    Jag bor idag i villa som jag äger som hon har tänkt att flytta in i.

    Hon bor i en hyresrätt och har gjort detta i 6 månader.
    Har hon laglig rätt till att hyra ut lgh i x antal månader för att testa på samboskap eller kan hyresvärden neka henne detta?

    Rådgivarens svar

    2018-10-08

    Hej! Tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga. Nedan följer ett svar avseende uthyrning av hyresrätt i andra hand. Din fråga regleras i Hyresnämndens regler.

    Att hyra ut hyresrätt i andra hand
    För att hyra ut en hyresrätt i andra hand krävs godkännande från hyresvärden, vilket rekommenderas att ansöka om skriftligt. Det finns giltiga skäl att hyra ut en hyresrätt i andra hand. Ett av dessa skäl är att på prov flytta ihop med någon. Andrahandshyresgästen ska vara en skötsam person. Detta framgår av hyresnämndens regler, som är tvingande. Detta innebär att din flickväns hyresvärd inte får ha strängare regler, men kan tillåta fler skäl för uthyrning. Det vanligaste är att tillstånd att hyra ut i andra hand utfärdas för ett år i taget. Därefter får ny ansökan göras.

    Vad gäller i ert fall?
    Att inleda ett samboförhållande på prov är alltså ett giltigt skäl för att hyra ut hyresrätten i andra hand, så länge andrahandshyresgästen är en skötsam person. Om hyresvärden nekar din flickvän uthyrning kan beslutet överklagas hos hyresnämnden.

    Jag hoppas att du fått svar på din fråga. Är du i ytterligare behov av hjälp, exempelvis med att upprätta ett samboavtal, föreslår jag att du tar kontakt och bokar tid med en av våra erfarna jurister här. Familjens Jurist erbjuder flertalet tjänster som kan anpassas efter vad just du behöver. Du är alltid välkommen att ställa en ny fråga till oss här på Fråga Juristen. Lycka till!

    Med vänliga hälsningar,
    Therese

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden