Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Ge bort halva bostadsrätten i gåva

Jag och min fd fru har Bara en lägenhet mellan oss,hon vill ge mig sin halva delen till mig:
* kan skrivs ett gåvobrev online?
* ska betala skatt, när hon får ingenting?

Rådgivarens svar

2019-07-30

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Gåvobrev
När man vill ge bort en större gåva, som t.ex. en lägenhet, är det bra att upprätta ett gåvobrev. Ett gåvobrev är en handling som innehåller viljeförklaring om att ge bort en gåva, i gåvobrevet kan man dessutom införa villkor kring överlåtelsen. 

Gåvobrev krävs för att överlåtelsen av halva bostadsrätten ska vara lagligt bindande, se 6 kap. 4 § bostadsrättslagen. Det går bra att upprätta ett gåvobrev på egen hand förutsatt att man följer formkraven för gåvobrev. Gåvobrevet ska vara skriftligt och innehålla en viljeförklaring om att din före detta fru vill ge bort halva bostadsrätten i gåva till dig. Det ska framgå vilken bostadsrätt som gåvan avser samt att ni båda undertecknar gåvohandlingen. Tänk på att du behöver ansöka om medlemskap i bostadsrättsföreningen och godtas som medlem för att överlåtelsen ska vara giltig. 

Gåvoskatt
Sedan ett tag tillbaka finns ingen gåvoskatt för den som mottagit en gåva dvs. gåvor är skattefria, se 8 kap. 2 § inkomstskattelagen. Det kan dock vara bra att vara medveten om att den som tar emot gåvan (bostadsrätten) kommer att behöva betala, vid en försäljning, den skatt som gåvogivaren skulle ha betalat vid en försäljning. Man brukar tala om att gåvomottagaren träder in i gåvogivarens skatterättsliga position.

Om du däremot skulle överta halva lånet på bostadsrätten kommer detta betraktas som om din före detta fru mottagit en form av ersättning för en halva bostadsrätten hon ”gav” bort. Det blir inte längre frågan om en s.k. ren gåva. Din före detta fru skulle då behöva skatta för en del som om det vore en försäljning dvs. en hon behöver betala reavinstskatt. 

Hoppas du känner att du fick svar på din fråga! Om du vill upprätta ett gåvobrev kan du göra detta själv via Familjens Jurist Online. Du kan även boka in en tid med en av våra jurister som över telefon går igenom din situation och som därefter upprättar ett gåvobrev till ett fast pris, se HÄR. Du är också varmt välkommen att besöka oss på ett av våra kontor och få hjälp där. Boka en tid HÄR eller via vårt kontaktcenter som du når på 0771-771 070.

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden