Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Gåvobrev eller köpekontrakt?

    Hej! Jag och min sambo bor i ett hus tillsammans med min mamma. Jag och min syster ärvde 25 % vardera av huset när min pappa gick bort och min mamma äger 50 % efter att hon köpte ut pappas ex-sambo för 1.950.000. Nu ska jag och min sambo köpa ut min mamma och min syster.
    Är det då enklast att göra detta i form av ett gåvobrev och vilka fördelar skulle finnas att göra på det sättet?

    Rådgivarens svar

    2018-08-30

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din frågeställning!

    Det kan finnas skattemässiga fördelar om man upprättar ett gåvobrev istället för ett köpekontrakt. Det bygger däremot på att köpeskillingen understiger husets taxeringsvärde (delat på hälften, respektive en fjärdedel för respektive part). Om köpeskillingen är lägre än köpeskillingen räknas det hela som en gåva och då måste inte din mamma eller din syster skatta för det belopp som ni ger dem, den sk huvudsaklighetsprincipen. Taxeringsvärdet är i regel lägre än marknadsvärdet, men det varierar beronde på var i landet fastigheten är belägen osv.

    De skattemässiga fördelarna gäller alltså främst för din mor och din syster. För dig och din sambo kommer det snarare att bli en potentiellt högre skatt när ni säljer huset vid ett senare tillfälle eftersom att ni då bara kan dra av det belopp som er far kunde dra av om han sålt huset. Vad avser er mammas andel kan ni dra av det som hon köpte sin andel i huset för, dvs 1 950 000 kr / 2.

    Vidare bygger det på att din mor och syster går med på en sådan lägre köpeskilling som understiger taxeringsvärdet.

    Vissa försöker istället upprätta ett gåvobrev för syns skull så att det skattemässigt blir en gåva, men ändå bli fullt kompenserade precis som ett köp. Ett sådant upplägg är inte hederligt eftersom att det efter en granskning av skatteverket ändå betraktas som ett köp, med resultatet att ni blir taxerade därefter. Vidare kan man bli straffad med skattetillägg om man gör så eftersom att man då lämnat en oriktig uppgift till skatteverket.

    Det finns därför enligt mig inte några direkta fördelar med att upprätta ett gåvobrev om tanken var att ni skulle köpa ut dem för marknadsvärdet. I det läget är det bättre att upprätta sedvanligt köpekontrakt. Om ni däremot planerar att bo i huset i många år och din mor och syster kan tänka sig att ge en mindre köpeskilling för att undvika skatt, ja då kan det vara fördelaktigt.

    Om ni vill ha hjälp med att upprätta antingen ett gåvobrev eller ett köpekontrakt är ni välkomna att boka en tid hos Familjens jurist på ett kontor nära dig! Det kan du göra via denna länk.

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden