Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Gåva från EU-land - skattefritt?

Hej, Jag bor i England sedan 14 ar och ar gift med en engelsman. Jag ar svensk medborgare, inte min man. Vi vill nu kopa sommarstuga i Sverige. Tanken ar att min man ska overfora pengarna for kopet fran England till min svenska bank. Kan detta ske som gava, dvs skattefritt? Det ror sig om i forsta omgangen ca 80-90.000 for handpenning och i andra omgangen ca 650-700.000kr for resten av betalningen. Maste bada overforingarna meddelas till Skatteverket? Vill inte gora fel och stalla till skattetrassel!

Rådgivarens svar

2018-09-24

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga!

Gåvoskatt
Gåvoskatten är avskaffad i Sverige. Det betyder att förvärv genom gåva är skattefria. För att ett förvärv ska anses vara en gåva krävs att tre kriterier är uppfyllda; det ska föreligga en gåvoavsikt, en förmögenhetsöverföring och transaktionen ska ha skett frivilligt. Om dessa tre kriterier är uppfyllda så är överföringen skattefri.

Observera dock att din man kan behöva betala gåvoskatt i enlighet med brittisk rätt. Eftersom ni är gifta så är dock gåvan troligtvis undantagen från gåvoskatt, men jag råder er att undersöka detta närmare med en jurist innan ni gör överföringen.

Kontrolluppgifter
Din bank har en skyldighet att lämna kontrolluppgifter om betalningar som överstiger 150 000 kr. Kontrolluppgifter kommer därför med säkerhet att behöva lämnas om det andra beloppet. Eftersom det första beloppet kan ses som en delbetalning på totalbeloppet (som ju överstiger 150 000 kr), så kan dock även kontrolluppgifter behöva lämnas om det första beloppet.

Din bank kommer därför att lämna kontrolluppgifter om de mottagna pengarna och Skatteverket kommer att se över överföringen. Jag rekommenderar er därför att upprätta ett gåvobrev för att det inte ska råda några tvivel om att förvärvet faktiskt är en gåva. Det är också en god idé att på förhand ta kontakt med din bank och Skatteverket för att säkerställa att allt går rätt till.

Jag hoppas att ni fick svar på era funderingar! Om ni vill vara helt säkra på att överföringen går till på rätt sätt så är ni varmt välkomna att boka tid hos någon av Familjens jurists erfarna jurister. Då kan ni även få hjälp att upprätta ett gåvobrev.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden