Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Gäller besittningsskyddet vid uthyrning av stuga i andra hand?

Hej, jag har en fråga vad det gäller uppsägning av hyresavtal.
jag och min sambo har hyrt ett fristående torp/stuga sedan 2007-10-01
och nu har hyresvärden/fastighetsägaren bedömt att hans son ska bo där istället. och säger upp hyresavtalet från och med 2020-04-01. han skriver att det kom plötsligt och överaskande för er.därför kommer ni att få 6 månader att hitta en ny bostad i stället för 3 månader enligt kontrakt. nu till sak, vad gäller! kan han bara skicka ut oss på detta sätt?
vad kan jag göra åt detta, det medför stora problem för mig och min sambo samt katterna.
vad säger besittningsrätten???
 

Rådgivarens svar

2020-03-12

Hej! Stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din fråga.

Privatuthyrningslagen
Vid andrahandsuthyrning av egen bostad gäller privatuthyrningslagen. Privatuthyrningslagen är tillämplig på andrahandsuthyrning av uthyrarens egen bostad. Lagen gäller således inte på uthyrning av hyresrätt. Enligt 1 § ska bostadslägenheten upplåtas för annat  än fritidsändamål, uthyrning av t.ex. sommarstuga  under sommarmånaderna är således inte tillämplig. Uthyraren och hyresgästen ska ha ingått ett hyresavtal mellan dem. Hyresavtalet ska uppfylla förutsättningarna i 12 kap. jordabalken. Privatuthyrningslagen tillhandahåller, tillskillnad från hyreslagen, inget besittningsskydd för den som hyr. 

I ert fall
Vanligtvis brukar privatuthyrningslagen aktualiseras när vid uthyrning av en bostadsrättslägenhet eller en villa. Eftersom ni hyr ett torp/stuga finns ett visst tolkningsutrymme för om stugan faller in under vad som avses med bostadslägenhet, troligtvis går den under vad som vanligtvis avses med villa. Om stugan ni bor er inte betraktas som en bostadslägenhet är risken att stugan istället betraktas vara ett fritidsboende. Fritidsboende ger inget besittningsskydd. Troligtvis faller er situation in på privatuthyrningslagens bestämmelser. Enligt privatuthyrningslagen har ni tyvärr inget besittningsskydd och er hyresvärd har rätt att säga upp hyresavtalet. Hyresvärden verkar också respektera den lagstadgade uppsägningstiden. Förhoppningsvis löser det sig med boende för er och katterna. 

Hoppas du känner att du fått svar på din fråga! Om du behöver mer hjälp eller har fler frågor om t.ex. att åberopa ett arvskifte är du välkommen att ta kontakt med en av våra familjejurister på Familjens Jurist, se här

 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden