Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Fråga om uthyrning av andelsägd bostadsrätt

Min sambo och jag köpte för tio år sedan en bostadsrätt där vi äger hälften var. Vi funderar på särboende, så att jag flyttar till en hyresrätt och min sambo bor kvar och hyr min hälft av bostadsrätten för halva boavgiften enligt ett andrahandskontrakt som vi upprättar sinsemellan. Är det en möjlig konstruktion, finns några nackdelar, och behöver bostadsrättsföreningen tillfrågas? Jag måste ju vara skriven på hyresrättens adress.

Rådgivarens svar

2017-11-13

Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din frågeställning! Nedan besvarar jag din fråga utifrån de rättsregler som kan vara relevanta i ditt fall.

För bostadsrätter gäller bostadsrättslagen (BRL), se lagen här.

Det är möjligt att göra ett sånt upplägg som du har skrivit i din fråga. Det är ett rimligt sätt att binda upp din partner så att denne måste erlägga kostnaderna för hela lägenheten sålänge som du bor i hyresrätten.

Eftersom att andelen i bostadsrätten hyrs ut till en som redan är delägare, dvs. äger bostadsrätten till viss del, behöver inte föreningens samtycke begäras. Ett samtycke från föreningen behövs bara om uthyrning skulle ske av lägenheten för självständigt brukande till någon utomstående, se 7 kap. 10 § BRL.

Jag hoppas att du fått svar på din fråga!
Vänligen

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden