Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Fråga om uthyrning av andelsägd bostadsrätt

    Min sambo och jag köpte för tio år sedan en bostadsrätt där vi äger hälften var. Vi funderar på särboende, så att jag flyttar till en hyresrätt och min sambo bor kvar och hyr min hälft av bostadsrätten för halva boavgiften enligt ett andrahandskontrakt som vi upprättar sinsemellan. Är det en möjlig konstruktion, finns några nackdelar, och behöver bostadsrättsföreningen tillfrågas? Jag måste ju vara skriven på hyresrättens adress.

    Rådgivarens svar

    2017-11-13

    Hej och stort tack för att du vänder dig till oss på Fråga Juristen med din frågeställning! Nedan besvarar jag din fråga utifrån de rättsregler som kan vara relevanta i ditt fall.

    För bostadsrätter gäller bostadsrättslagen (BRL), se lagen här.

    Det är möjligt att göra ett sånt upplägg som du har skrivit i din fråga. Det är ett rimligt sätt att binda upp din partner så att denne måste erlägga kostnaderna för hela lägenheten sålänge som du bor i hyresrätten.

    Eftersom att andelen i bostadsrätten hyrs ut till en som redan är delägare, dvs. äger bostadsrätten till viss del, behöver inte föreningens samtycke begäras. Ett samtycke från föreningen behövs bara om uthyrning skulle ske av lägenheten för självständigt brukande till någon utomstående, se 7 kap. 10 § BRL.

    Jag hoppas att du fått svar på din fråga!
    Vänligen

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia
    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden