Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Fråga om övertagande av bostadslån

Hej ! Jag och min man har en bostadsrätt 50/50 och 30 procent av detta har vi gett till vår son som bor där. Min man vill ta över hela lånet på bostaden . Jag vill inte ha något betald av honom vill bara överlåta lånet på honom . Hur ska vi göra för att fixa detta ?

Rådgivarens svar

2021-02-25

Hej och stort tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Nedan följer en redogörelse för rättsläget och vad som gäller i ditt fall.

Att överlåta bostadslån

Det finns inga särskilda regler i lag för vad som gäller vid överlåtande av bostadslån. Det ni måste göra är att vända er till långivaren då det är de som har satt villkoren för lånet. När ni ursprungligen tog lånet gjordes sannolikt en bedömning av er gemensamma ekonomiska situation och betalningsförmåga som lånet sedan utformades efter. Eftersom ni vill ändra så att det bara är din man som ska stå på lånet kommer långivaren förmodligen vilja att återigen göra en bedömning av din mans ekonomiska förutsättningar att själv betala tillbaka den återstående delen av lånet. Jag kan som sagt inte ge något rakare svar än att ni först måste vända er till er långivare och höra med dem.

Jag hoppas att det var svar på din fråga. Om du har några andra frågor är du välkommen att höra av dig till oss på Fråga Juristen igen!

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden