Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Försenat tillträde till nyproduktion

Hej,
Vi har köpt ett nybygge som vi skulle flytta in i den 2/9. Vi har sålt vår lgh.
Tillträdesdagen blev framflyttat till den 26/9 då byggaren ansökt för sent om avloppet och dessutom ansökt och fått nej från kommunen. Den 27/9 flyttade en familj in i vår lgh (3 veckor senare än avtalat) och vi blev tvungna att ta in på hotell och magasinera vårt bohag samt lämna bort vår hund till ett hundhotell. Vi har inga mat eller tvättmöjligheter och blir tvungna att flytta runt då hotellen 2 st i Enköping är fullbokade. Vi har ett vitesbelopp i kontraktet på 30000kr per månad vilket vi ser nu inte täcker hälften av de faktiska kostnader vi har. Bara hunden kostar 10000kr för en månad. Hotell 45000kr mån samt all mat vi blir tvungna att äta ute. Vi har inte de ekonomiska resurserna att ligga ute med pengarna, hur gör vi? I dagsläget finns inget nytt tillträdesdatum, mäklaren trodde ca 4 veckor till... Har vi ingen rätt till skadestånd utöver vitesbeloppet? Vad kan vi göra i vår situation?

Rådgivarens svar

2019-10-07

 

Hej!

 

Tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! Jag tolkar det som att nybygget är en bostadsrätt. Nedan kommer en redogörelse för vad som gäller.

 

Försenat tillträde

Om den som köpt en bostadsrätt inte får tillträda lägenheten i rätt tid och dröjsmålet inte beror på köparen, så har köparen rätt till skälig nedsättning av årsavgiften för den tid lägenheten inte kan användas. Om hindret är av väsentlig betydelse så får köparen efter uppsägning frånträda bostadsrätten (7 kap. 3§ stycke 1 bostadsrättslagen).

 

Skadeståndslagen

Skadeståndslagen gäller i utomobligatoriska förhållanden, dvs. när de två involverade parterna inte har något avtalsförhållande. Den är därmed inte tillämplig i eran situation. Även om den var det skulle byggaren behövt orsaka eran ekonomiska skada genom brott för att ni skulle få rätt till ersättning. Om detta mot förmodan ändå var uppfyllt skulle det ändå inte vara till nytta för er just nu att kräva skadestånd, då detta bara kan göras när skadan är skedd. Ni skulle alltså inte kunna få ersättning förrän skadan inte längre pågår. 

 

Sammanfattning

Utifrån informationen du gett mig kan ni förutom vitesbeloppet i avtalet ha rätt till skälig nedsättning av årsavgiften. Detta är dock bara om ni inte fått tillträde ”i rätt tid”. Ni kan även möjligtvis ha rätt att häva köpet, om dröjsmålet är av väsentlig betydelse. Frågan är däremot om detta skulle hjälpa er i er situation, då ni ändå inte skulle få någon ersättning för skadan, utan bara få tillbaka pengarna ni redan gett säljaren.

 

Då eran situation är seriös och jag inte kan ge er något säkert svar utan att vara mer insatt i omständigheterna skulle jag rekommendera er att kontakta en jurist som till fullo kan sätta sig in i din situation och utreda om det är värt för dig att gå vidare med detta. Du är varmt välkommen att boka en tid om bostadsrättsjuridik med en jurist på Familjens Jurist.

 

Jag hoppas att du fick svar på din fråga! Hör gärna av dig igen om du har fler frågor eller funderingar.

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden