Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Försäljning av hus på ofri grund

Min dotter har köpt ett hus på ofri grund, men hon kände inte till att det måste anmälas till skatteverket.
Hon köpte det för 12 år sedan.
Hon tänker nu sälja huset.
Vad kan hon göra för att det ska bli rätt?

Rådgivarens svar

2019-04-08

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

Beskattning på försäljning

Jag uppfattar ingen tydlig frågeställning, så jag kommer att besvara två frågor som är ganska vanliga och som jag anar att du vill ha svar på. Om jag har missuppfattat frågan är du välkommen att återkomma till oss och ställa en ny fråga så hjälper vi dig.

Den första frågan gäller registrering av köpet. När man köper en vanlig fastighet så registrerar man det genom att söka en lagfart. Det gör man dock inte när det gäller hus på ofri grund eftersom att lagfarten då innehas av den som äger fastigheten, d.v.s. marken. Man kan (och ska) dock registrera köpet hos Skatteverket. Det görs dock av säljaren, eftersom det är säljaren som förlorar på att stå kvar i registret (och fortsätta att betala skatt). Där har din dotter således inte missat någonting. Ifall hon säljer huset är det dock viktigt att komma ihåg att registrera köpet hos Skatteverket, så att hon inte fortsätter att betala skatt för ett hus som hon inte äger.

Vad gäller beskattning av en eventuell vinst vid försäljningen så beräknas den på samma sätt som vid försäljning av fastighet. Regler om detta finns i inkomstskattelagen, som stadgar att "Byggnad räknas som fastighet även om den är lös egendom."

Beskattning sker med 22 procent av vinsten, som räknas ut enligt följande modell:

Försäljningspriset
- försäljningsutgifter
- inköpspris
- förbättringsutgifter
= vinst eller förlust

Mer information om själva deklarationen hittar du på Skatteverkets hemsida.

Jag hoppas att det var svar på din fråga. Om du har någon ytterligare fundering, så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

Med vänlig hälsning,
Helmer

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden