Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Försäljning av gemensam bostadsrätt

Hej!
Jag och min man äger en bostadsrätt sedan 12 år tillbaka. Jag vill separera och fått tag i en hyresrätt som jag flyttar in i 1 maj. Vi har innan diskuterat och kommit överens om att han ska köpa ut mig då han har den ekonomiska möjligheten men nu helt plötsligt vägrar han och säger att vi måste skiljas innan han köper ut mig. Vilka krav kan jag ställa? Måste vi anlita en advokat?

Rådgivarens svar

2019-03-06

Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

Samägd bostadsrätt

Eftersom att ni äger bostadsrätten tillsammans så tillämpas reglerna i samäganderättslagen.

Enligt lagen får ni göra vad ni vill med er egen andel, men för att förfoga (exvis sälja) hela bostadsrätten krävs samtliga parters samtycke. Huvudregeln är alltså att du inte kan tvinga din ex-make att köpa din andel. Du kan försöka att sälja din andel, men det brukar inte generera särskilt mycket (då få vill äga en bostadsrätt ihop med en främling).

Det finns dock ett undantag. Som delägare kan du ansöka hos tingsrätten om att sälja bostadsrätten på offentlig auktion. För att detta inte ska bli aktuellt måste din ex-make visa att han har "synnerliga skäl för anstånd". Eftersom att det gäller en bostad kan det bli svårt för dig, du kan inte tvinga honom att sälja om han inte kan hitta någon annanstans att bo. Men om han har pengar att köpa ut dig, eller kommer att få tillräckligt med pengar från försäljningen för att hitta ett annat boende så bör det inte vara något problem.

Advokathjälp

Det är inte omöjligt att klara av en sådan här process själv. Förhoppningsvis räcker det med att du meddelar din ex-make att du kommer att tvinga fram en försäljning för att ni ska kunna komma överens. Men om du känner att du behöver juridisk rådgivning så är mitt tips att kontakta en av våra jurister. En jurist kanske inte låter lika bra som en advokat, men är billigare och har samma juridiska kompetens (advokatutbildningen handlar mer om etiska frågor).

Jag hoppas att det var svar på dina frågor. Om du har någon ytterligare fundering så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

Med vänlig hälsning,
Helmer

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden