Kontakta oss
0771-771 070
Kontakta oss
0771-771 070
Sidförslag
  Kontor
   Medarbetare
    Bostad & Fastighet

    Försäljning av gemensam bostadsrätt

    Hej!
    Jag och min man äger en bostadsrätt sedan 12 år tillbaka. Jag vill separera och fått tag i en hyresrätt som jag flyttar in i 1 maj. Vi har innan diskuterat och kommit överens om att han ska köpa ut mig då han har den ekonomiska möjligheten men nu helt plötsligt vägrar han och säger att vi måste skiljas innan han köper ut mig. Vilka krav kan jag ställa? Måste vi anlita en advokat?

    Rådgivarens svar

    2019-03-06

    Stort tack för att du vänder dig till oss med din fråga!

    Samägd bostadsrätt

    Eftersom att ni äger bostadsrätten tillsammans så tillämpas reglerna i samäganderättslagen.

    Enligt lagen får ni göra vad ni vill med er egen andel, men för att förfoga (exvis sälja) hela bostadsrätten krävs samtliga parters samtycke. Huvudregeln är alltså att du inte kan tvinga din ex-make att köpa din andel. Du kan försöka att sälja din andel, men det brukar inte generera särskilt mycket (då få vill äga en bostadsrätt ihop med en främling).

    Det finns dock ett undantag. Som delägare kan du ansöka hos tingsrätten om att sälja bostadsrätten på offentlig auktion. För att detta inte ska bli aktuellt måste din ex-make visa att han har "synnerliga skäl för anstånd". Eftersom att det gäller en bostad kan det bli svårt för dig, du kan inte tvinga honom att sälja om han inte kan hitta någon annanstans att bo. Men om han har pengar att köpa ut dig, eller kommer att få tillräckligt med pengar från försäljningen för att hitta ett annat boende så bör det inte vara något problem.

    Advokathjälp

    Det är inte omöjligt att klara av en sådan här process själv. Förhoppningsvis räcker det med att du meddelar din ex-make att du kommer att tvinga fram en försäljning för att ni ska kunna komma överens. Men om du känner att du behöver juridisk rådgivning så är mitt tips att kontakta en av våra jurister. En jurist kanske inte låter lika bra som en advokat, men är billigare och har samma juridiska kompetens (advokatutbildningen handlar mer om etiska frågor).

    Jag hoppas att det var svar på dina frågor. Om du har någon ytterligare fundering så är du välkommen att återkomma till oss med en ny fråga.

    Med vänlig hälsning,
    Helmer

    Fru Justicia
    Studentrådgivare Fru Justicia

    Fråga Juristen är en tjänst där du kan ställa juridiska frågor gratis. Frågorna besvaras av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen utförs efter bästa förmåga och Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder resultatet eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

    Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
    Magnus Ladulåsgatan 65
    Stockholm
    Stockholm
    11827
    Sweden