Hoppa till innehållet
Bostad & Fastighet

Försäljning av fastighet - förskott på arv

Hej,

Min pappa är 85 år och kommer den dagen han lämnar jordlivet lämna efter sig ett arv. Det är redan nu ovänskap mellan mig och min syster om detta och det kommer med all säkerhet bli en framtida tvist om värderingen och fördelning av arvet.
Det skall tilläggas att min pappa är idag frisk och kry.

Jag äger en sommarstuga på Tjörn som min far en gång i tiden byggde. Den ärvde vi för 25 årsedan men vi har med tiden rustat upp och lagt ner flera gånger dåtidens värde. Nu skall den säljas till högstbjudande och min far vill av nostalgiska skäl absolut bjuda över alla andra så att sommarstugan stannar i släkten. 

Jag undrar nu hur en sådan försäljning bör gå till för att inte min syster skall påstå att köpeskillingen är ett förtida arv? Samtidigt är skattefrågan av vikt då vi vill undvika reaskatten och att det kan räknas som en gåva att ge pappa sommarstugan mot att han ger mig köpeskillingen vid senare tillfälle. Eller tvärtom.

Hur ser ni på saken?  

Rådgivarens svar

2020-02-29

Hej och tack för att du vänder dig till Fråga Juristen med din fråga! 

Inledning 
Jag tolkar din fråga som att du vill vet hur försäljningen ska gå till så att inte din syster kan hävda att du har fått något förskott på arv samt hur frågan om reavinstskatt kan undvikas. 

Förskott på arv
Jag har förstått utifrån din fråga att det idag är du som äger fastigheten och det är din far som kommer buda högst på huset för att helt enkelt köpa den och behålla den i släkten. För att försäljningen ska vara förskott på arv så måste din far betala dig mer för huset än vad huset faktiskt är värt. Alltså om fastighetens marknadsvärde är 1 miljon kronor men din far köper den för 2 miljoner kronor då kan du anses ha erhållit ett förskott på ditt arv med 1 miljon kronor. 

För att undvika detta skulle jag rekommendera att din far köper huset på marknadsmässiga grunder. Vill du sälja till din far så behöver ni inte sälja den på marknaden utan du och din far kan komma överens om att det är han som köper fastigheten enligt dess marknadsvärde som ni kan få fastställt av en mäklare. 

Vinskatten 
Om ni överlåter fastigheten som gåva men att din far vid ett senare tillfälle betalar köpeskillingen för att undvika skatt så kringgår ni skattelagen och det kan inte jag rekommendera. Vidare är det även brottsligt.  

Hoppas du känner att du fått svar på dina frågor annars är du välkommen att ta kontakt med någon av våra jurister här

Mvh 

Fru Justicia
Studentrådgivare Fru Justicia

Fråga Juristen är en tjänst där du kan söka efter svaret på juridiska frågor. Frågorna har besvarats av studenter från Familjens Jurists studentnätverk. Rådgivningen har utförts efter bästa förmåga och svaren utgår från hur juridiken såg ut då svaret publicerades, vilken kan ha ändrats sedan dess. Familjens Jurist ansvarar inte för ett visst resultat som kan uppkomma på grund av att du använder svaret eller givna råd från Fråga Juristen i något sammanhang. Läs mer om Fråga Juristen här.

Familjens Jurist kan hjälpa dig med allt som rör familjejuridik. Med kontor och medarbetare från norr till söder så finns vi alltid nära dig.
Magnus Ladulåsgatan 65
Stockholm
Stockholm
11827
Sweden